Ordonanţă referendum. Solicitarea USR

CCR
CCR

USR a trimis, marţi, o scrisoare deschisă Avocatului Poporului în care îi cere să atace la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă emisă de Guvernul Dăncilă pentru stabilirea datei referendumului de redefinire a familiei în Constituţie.

În scrisoarea deschisă, USR arată că stabilirea datei referendumului de către Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, încalcă dispoziţiile din Constituţie, referitoare la procedura de revizuire a Legii fundamentale, precum şi deciziile anterioare ale Curţii Constituţionale. Fiind vorba de o lege de revizuire a Constituţiei, Parlamentul ar fi trebuit să stabilească prin lege data de desfăşurare a referendumului.

USR reclamă că este de neconceput ca într-un stat de drept să se desfăşoare un referendum naţional pentru revizuirea Constituţiei cu nesocotirea rigorilor constituţionale, astfel cum decurg din Legea fundamentală şi din jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Mai grav, PSD-ALDE a decis să schimbe regulile de organizare după declanşarea procesului, ceea ce contravine bunelor practici recomandate inclusiv de Comisia de la Veneţia.

"Referendumul este o diversiune"

"Referendumul este o diversiune folosită de Liviu Dragnea pentru a distrage atenţia de la problemele reale - destructurarea justiţiei şi destabilizarea statului de drept. Acesta ar trebui sa rezolve o problemă a societăţii, însă nu este decât un eventual recensământ pentru dezbinare, pentru că a doua zi după eveniment, viaţa niciunei familii, nu va fi mai bună cu absolut nimic. USR se va asigura de corectitudinea procesului, pentru a evita ca Liviu Dragnea să repete acţiunile de la referendumul din 2012", a declarat preşedintele USR Dan Barna.

USR, ca partid parlamentar, va trimite delegaţi în secţiile de votare şi face apel la voluntari să se înscrie pe pagina www.delegati.usr.ro pentru a supraveghea corectitudinea procesului. De asemenea, USR va solicita prin reprezentantul în Biroul Electoral Central ca Guvernul să implementeze de urgenţă sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot (SIMPV), care şi-a dovedit din plin eficienţa la alegerile locale şi parlamentare din 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel