Orban o alege pe Merkel: Ungaria, trei acțiuni surpriză față de Rusia

Premierul ungur Viktor Orban încearcă să păstreze echilibrul geopolitic și face un pas înapoi dinspre Rusia pentru a se apropia de Germania, scrie Bloomberg.

Acuzat că a cultivat o relație prea apropiată cu Vladimir Putin, premierul Orban a transmis semnale diferite săptămâna asta, când și-a declarat susținerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei, a numit Germania o ”busolă” în politica externă și a vizitat trupele NATO staționate în Lituania.

Germania, cea mai mare economie a Europei și partenerul economic numărul 1 al Ungariei, a cerut o reașezare a relațiilor cu Rusia, în timp ce conflictul din Ucraina presează țări precum Azerbaijan și Republica Moldova să aleagă o tabără. Orban spune că Ungaria nu este nevoită să facă asta, dar ia distanță de Putin, în favoarea Germaniei.

Angela Merkel, vizită oficială în Ungaria lui Viktor Orban

”Orban a făcut o întoarcere de 180 de grade cu privire la Ucraina”, spune Manuel Sarrazin, vicepreședintele comisiei Bundestagului pentru relațiile germano-maghiare. ”A realizat, după admonestările lui Merkel, că a subestimat serios conflictului și a subestimat-o profund pe Merkel și poziția pe care Europa o adoptă ca urmare a politicci sale”.

În contextul acutizării conflictului Rusia-Vest, ofensiva diplomatică a lui Orban vizează Germania, motorul economic al Europei și cel mai important partener economic al Budapestei. Peste un sfert din totalul investițiilor străine din Ungaria au venit anul trecut din Germania.

Ungaria surprinde din nou UE: creștere economică neașteptată în trimestrul III

Weekendul trecut, Viktor Orban a vizitat trupele NATO staționate în Lituania și a spus că Ungaria nu vrea să împartă o graniță cu Rusia după decenii în care a fost un satelit sovietic. El a promis să aloce mai mulți bani pentru cheltuielile necesare apărării, precizând că prioritățile s-au schimbat ca urmare a crizei din Ucraina.

”Interesul nostru este ca Ucraina să-și conserve suveranitatea, să fie puternică. Vom face tot ce putem pentru ca aceste lucruri să se împlinească”, a spus Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel