Orban: Am achitat titlul executoriu în cazul Romatsa. Micula a retras acțiunea de poprire

Guvernul a achitat titlul executoriu în cazul acțiunii de poprire a banilor pentru Romatsa, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a precizat pentru Mediafax că Viorel Micula și-a retras acțiunea de poprire a banilor și că Eurocontrol va putea vira bani în conturi. „Statul român a achitat titlul executoriu în cazul popririi banilor pentru Romatsa, iar Viorel Micula și-a retras acțiunea de poprire a banilor pe care Eurocontrol trebuia să îi vireze în conturile Romatsa”, a declarat Ludovic Orban, marți, pentru Mediafax.

Premierul a precizat că România risca să rămână fără serviciul de control al traficului aerian și că tot traficul aerian european putea fi afectat. Ioan Micula, fratele lui Viorel Micula, care este intervenient în acțiunea de poprire, cere statului român un milion de euro despăgubiri de judecată, însă nu există o bază legală pentru această solicitare, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

Prin urmare, Guvernul nu va plăti acea despăgubire, au precizat sursele citate

Pe 13 decembrie, Guvernul a alocat suma de 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, bani care folosiți pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curții de Arbitraj Internațională către frații Micula, pentru a rezolva situația Romatsa.

Conturile Romatsa au fost poprite în contextul în care frații Ioan și Viorel Micula, investitori suedezi, au câștigat un proces împotriva statului român. Datoria este de aproape 400 de milioane de euro.

Speța privește un șir de procese în care statul român a fost acționat în instanțe internaționale de către de Ioan şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L, în temeiul Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei. Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice.

Frații Micula au pus sechestru și pe 22% din acțiunile Nuclearelectrica, precum și pe 58% din acțiunile Compet. Executările silite au fost suspendate provizoriu, până la soluționarea cererii de suspendare a executării formulate de Ministerul Finanțelor Publice.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy