Oraşul Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, ar putea fi evacuat forțat de armata rusă

Oraşul Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, ar putea fi evacuat forțat de armata rusă. Sursa - pixabay.com
Oraşul Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, ar putea fi evacuat forțat de armata rusă. Sursa - pixabay.com

Armata rusă pregăteşte o operaţiune de ''evacuare'' forţată şi ''urgentă'' în Enerhodar, localitatea în care se găseşte centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa şi aflată în prezent sub controlul Rusiei.

Anunțul a fost făcut de Centrul Naţional de Rezistenţă al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Armatei Ucrainei, citat de agenţiile locale, preluate marţi de EFE.

Ocupanţii (ruşi) se pregătesc pentru evacuarea rezidenţilor Enerhodar. Pentru aceasta, uzina locală de energie nucleară, capturată de ruşi, trebuie să pună la dispoziţie autobuze, au declarat sursele citate.

Potrivit Centrului Naţional de Rezistenţă ucrainean, se plănuieşte transportarea persoanelor (din această zonă) la (punctul de trecere al frontierei din) Djankoi (în Crimeea). În principiu, evacuarea trebuia să fie voluntară, dar, ca de obicei, ocupanţii practică strămutările forţate, mai transmite Centrul Naţional de Rezistenţă ucrainean.

 

Centrala nucleară Zaporojie, un punct de tensiune pentru comunitatea internaţională

Zaporojie este una din cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat ilegal după organizarea unor simulacre de referendumuri, nerecunoscute de comunitatea internaţională.

În ciuda faptului că Moscova consideră aceste regiuni, din sudul şi estul Ucrainei, drept teritorii ruseşti, Rusia nu a reuşit să controleze în totalitate aceste zone, iar armata rusă a fost nevoită să abandoneze ample porţiuni de teritoriu.

Centrul Naţional de Rezistenţă a amintit că ruşii au închis postul de control din Vasîlivka, de unde locuitorii teritoriilor ocupate de militarii ruşi plecau către teritoriile controlate de Ucraina.

Potrivit agenţiei locale Ukrinform, prin aceste măsuri se încearcă o creştere a presiunii asupra civililor, care continuă să reziste în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie.

În particular, invadatorii ruşi au anunţat că vor să transfere copii la Moscova şi au scos deja circa 200 din această zonă, acuză Ukrinform.

Centrala nucleară Zaporojie, în prezent deconectată de la reţeaua electrică, a fost un punct de tensiune pentru comunitatea internaţională, după ce a fost atacată în mai multe rânduri în cadrul unor ofensive pentru care ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc, aminteşte EFE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel