Orașul din România mai poluat decât India. Depășește de 10 ori limita admisă

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Aerul este de 10 ori mai încărcat cu particule decât limita admisă într-un oraş din România, detronând chiar şi capitala Indiei, New Delhi. 

Indicele de calitate a aerului pentru Municipiul Alba Iulia, monitorizat cu ajutorul unei aplicații din mediul online, a înregistrat în cursul zilei de astăzi niște valori îngrijorătoare pentru sănătatea cetățenilor acestui oraş. 

Calitatea aerului din oraș a avut astăzi un scor de 132, un nivel care a detronat chiar și capitala Indiei, New Delhi, considerat unul dintre cele mai poluate locuri de pe planetă, care a obținut un punctaj de 125.

Mai mult, particulele în suspensie (notate cu PM 2.5 ȘI PM 10), care reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid, rezultate din activitatea industrială sau a traficului rutier, a înregistrat valori de aproape 10 ori mai mari decât limita normală, scrie Ziarul Unirea.

Potrivit experților în sănătate, sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

„10” și „2.5” se referă la microni (micrometri)

De asemenea, oamenii sunt deosebit de preocupați de particulele mici de PM 2,5, deoarece sunt particulele care pot intra în fluxul nostru sanguin. Respirația vitală include și absorția acestor particule, care provoacă inflamații ale sistemului nostru respirator și circulator. Acest lucru poate îngreuna respirația; poate provoca simptome asemănătoare astmului și poate creea alergii. Inspirarea particulelor PM2.5 poate provoca tensiune arterială mai mare și variații ale ritmului cardiac sau amețeli.

AEM: Majoritatea locuitorilor din orașele europene se confruntă cu o poluare a aerului dăunătoare sănătății

Majoritatea oamenilor care trăiesc în oraşele europene se confruntă cu niveluri de poluare atmosferică dăunătoare sănătăţii, în pofida îmbunătăţirii calităţii aerului înregistrate în ultimele două decenii şi a scăderii poluării induse de măsurile de izolare de anul trecut pe fondul pandemiei de COVID-19, anunţa Agenţia Europeană de Mediu (AEM) într-un raport la finalul anului 2021, relatează dpa, potrivit Agerpres. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel