ORA DE IARNĂ 2018. Când şi cum ne potrivim ceasurile

Rodica Mitu / 19 oct 2018 / 17:44 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

România va trece în curând la ora de iarnă.

Oră de iarnă 2018. În data de 28 octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 04.00 va deveni ora 03.00. Astfel, vom dormi mai mult cu o oră. Trecerea la ora de iarnă 2018 va face ca ziua de 28 octombrie să fie cea mai lungă din acest an. Schimbarea orei va fi valabilă până la data de 31 martie 2019. 

Oră de iarnă 2018. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore. Numerotarea fusurilor începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich din Marea Britanie, către est. Pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale este ora fusului 1, iar a Europei Orientale, ora fusului 2. România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

Oră de iarnă 2018. La nivelul Uniunii Europene există o dezbatere în privința renunțării la această trecere. Fiecare stat membru al UE va trebui să decidă până la sfârşitul lui aprilie 2019 dacă preferă să menţină ora de vară sau mai degrabă cea de iarnă, dacă proiectul menit să pună capăt anul viitor schimbărilor sezoniere de oră va fi ratificat, a precizat în septembrie Comisia Europeană.

Oră de iarnă 2018. Dacă acest calendar propus de Bruxelles va fi respectat, schimbarea orei de la 31 martie 2019 va fi astfel ultima trecere obligatorie la ora de vară. Ţările care vor dori să revină în mod permanent la ora de iarnă vor avea ulterior posibilitatea să schimbe ora la 27 octombrie 2019, după care schimbările din motive senzoniere nu vor mai fi posibile. Comisia se sprijină inclusiv pe rezultatul unei consultări publice online realizate vara aceasta, la care au răspuns 4,6 milioane de persoane, dintre care 84% s-au pronunţat în favoarea abolirii schimbării de oră.

 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26