ORA DE IARNĂ 2017. SCHIMBARE ORĂ: Medic celebru: Ce RISCĂM?

Medicul primar urgențe Tudor Ciuhodaru a vorbit despre efectele schimbării orei, ce se va produce în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ora 04:00 devine ora 03:00. 

ORA DE IARNĂ 2017. ”Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile. Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an, mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni. Chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră abia de luni se vor simţi efectele.” subliniază medicul Tudor Ciuhodaru. 

[citeste si]

ORA DE IARNĂ 2017. El adaugă că unele efecte ”pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid. Mai exact:

1. Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;

2. Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilitati psihoemotionale.”

ORA DE IARNĂ 2017. ”Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţioneaza prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări:

a) cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac;

b) neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere şi ideaţie suicidară.” mai subliniază medicul primar urgențe. 

Ce trebuie să faceți ca să evitați efectele schimbării orei

ORA DE IARNĂ 2017. ”Reamintim că sub aceasta simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine sa fiţi evaluaţi corespunzător de catre un medic pentru a nu omite un alt diagnostic. Rețineți. Pentru a trece cu ușurință peste schimbarea oreirecomandăm cinci lucruri esențiale:

ORA DE IARNĂ 2017.  Planificarea corespunzatoare a activității.

Evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale.

Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber.

Și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.

Precum şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete.” mai precizează medicul. 

ORA DE IARNĂ 2017.  ”Invocând faptul că se perturbă nejustificat populaţia şi că pierderile din diverse domenii socioeconomice depăşesc câştigurile unele ţări au renunţat la schimbarea orei de iarnă-vară sau nu au aplicat-o vreodată. Şi în România a fost respinsă o iniţiativă legislativă ce prevedea acest lucru.” a conchis medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel