EXCLUSIV  Oprea: Campanii de dezinformare pe Facebook. Mărturie din companie: "Am mâinile pătate de sânge"

Foto: Tracy Le Blanc - Pexels
Foto: Tracy Le Blanc - Pexels

Bogdan Oprea atrage atenţia asupra faptului că reţelele sociale cum ar fi Facebook sunt folosite în ample campanii de dezinformare care provoacă reacţii violente în societate, chiar proteste de stradă care au avut victime. 

Bogdan Oprea, cadru universitar în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București, specialist în comunicare dar şi posesor al unei licențe de paramedic a vorbit, la DC News, despre fenomenul fake news. Bogdan Oprea a subliniat faptul că reţelele sociale cum ar fi Facebook sunt folosite, prin crearea de conturi false, pentru dezinformare şi manipulare. 

"E o cifră care mi se pare emblematică pentru discuţia legată de acest fenomen al dezinformării. Facebook a raportat în ultimii trei ani şi trei luni ştergerea a 16,63 miliarde de conturi false de pe platformă. Asta înseamnă de două ori populaţia planetei noastre. Facebook are, în mod curent, utilizatori activi în jur de 2,73 miliarde.

Tot din raportările Facebook, cea mai mare parte a acestor conturi sunt implicate în proiecte de dezinformare coordonate. Tot din raportările lor reies campanii foarte clar ţintite cu campania, ţara şi tema pe care s-au întâmplat.

Dacă vă aduceţi aminte, undeva prin toamna anului trecut a apărut public un raport al unei analiste de date de la Facebook, persoană care, în momentul în care a demisionat, a făcut o scrisoare pe care a adresat-o companiei şi vedem din acel autodenunţ al ei ce înseamnă ştergerea acestor conturi, în mod real, ca practică profesională în interiorul Facebook. Şi vedem că sunt foarte multe hibe în modul în care ei reacţionează la campaniile acestea ample de dezinformare. ‚Am mâinile pătate de sânge’, spunea ea. Deci ea identificase diferite conturi din mai multe ţări, conturi care lucrau coordonat pentru manipularea unor segmente largi de utilizatori de Facebook către superiorii săi, dar nu s-au luat măsuri. Iar în unele cazuri respectivele campanii de dezinformare au dus la mişcări de stradă în care au murit oameni", a declarat, într-un interviu acordat DC News, Bogdan Oprea.                                                                                                                                                                                          

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel