Opoziţia din Belarus solicită sprijin tehnologic din partea Statelor Unite

Svetlana Tikhanovskaya
Svetlana Tikhanovskaya

Svetlana Tikhanovskaia, principala opozantă a regimului de la Minsk, aflată în exil, a declarat vineri că Statele Unite încearcă să îşi crească asistenţa tehnologică pentru lupta împotriva represiunii conduse de preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, transmite AFP. 

Tikhanovskaia, care susţine, la fel ca observatorii occidentali, că a câştigat alegerile prezidenţiale din 2020 în defavoarea lui Lukaşenko, a discutat cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, precum şi cu mai mulţi înalţi oficiali americani în cadrul unei vizite la Washington.

'Am fost asigurată de sprijinul deplin pentru mişcarea democratică din Belarus', a declarat Svetlana Tikhanovskaia unor membri ai asociaţiei corespondenţilor Departamentului de Stat. 'Am vorbit şi despre furnizarea de echipamente şi tehnologie jurnaliştilor şi activiştilor din Belarus', a spus ea.

Opozanta belarusă a adăugat că a discutat şi despre modalităţi de a evita dezinformarea propagată de regimul de la Minsk, inclusiv difuzarea mărturisirilor forţate. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko este unul din principalii susţinători ai lui Vladimir Putin şi ai invaziei ruse în Ucraina. Svetlana Tikhanovskaia susţine că a împărtăşit oficialilor americani dovezi ale acestui sprijin, precum şi o listă de companii şi ţări care ajută regimul Lukaşenko să ocolească sancţiuni occidentale.

'Am discutat despre cum să îmbunătăţim eficacitatea sancţiunilor, să acoperim lacunele rămase, să îngheţăm activele lui Lukaşenko şi să blocăm banii care i-au fost acordaţi de FMI', a spus ea. Tihanovskaia a lăudat rezistenţa concetăţenilor săi împotriva utilizării teritoriului Belarusului în războiul cu Ucraina, afirmând că aproximativ 80 de linii de cale ferată utilizate pentru transportul echipamentelor ruseşti au fost întrerupte.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat a informat că adjuncta secretarului de stat Wendy Sherman, care a condus întâlnirea la care a participat şi Antony Blinken,'a subliniat sprijinul durabil al Statelor Unite pentru aspiraţiile democraţiei poporului belarus'. Svetlana Tikhanovskaia, care trăieşte în exil în Lituania, s-a deplasat la Washington pentru a participa la funeraliile naţionale ale fostului secretar de stat Madeleine Albright, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel