Armata algeriană ține secret bilanțul victimelor în criza ostaticilor

alger_
alger_

Asaltul realizat de forţele speciale ale armatei algeriene pentru a elibera ostaticii luaţi de un grup islamist, miercuri, la un complex gazifer din centru-estul Algeriei s-a încheiat joi seară, potrivit prefecturii regionale citate de agenţia naţională de presă, transmite AFP. Deocamdată nu există niciun bilanț oficial al acestei operațiuni, ministrul de Interne algerian Dahou Ould Kablia anunțând doar că autorii atacului terorist au venit din Libia.

"Conform tuturor informaţilor pe care le avem, grupul terorist care atacat complexul petrolier de la In Amenas a venit din Libia", a declarat, joi seară, ministrul de Interne algerian Dahou Ould Kablia pentru Echorouk online, cotidian arabofon algerian, potrivit Mediafax.

Oficialul algerian a declarat anterior că grupul a venit din statele vecine, comentariile sale cu privire la originea regională a grupului provocând critici puternice asupra prefecturii Illizi, aflată la frontiera cu Libia.

Pentru a determina cu precizie bilanţul asaltului militar, Ould Kablia a cerut "lista rezidenţilor din complex". Până în prezent, autorităţile algeriene nu au dat decât bilanţuri succinte.

Sute de muncitori algerieni şi aproximamtiv 40 de străini au fost luaţi ostatici miercuri de către un grup aflat în legătură cu Al-Qaida la complexul In Amenas, în centru-estul Algeriei.

Ministrul Comunicaţiei Mohamed Said a anunţat cu două ore mai devreme (către ora 20:00, ora României) că mai multe persoane au fost ucise în timpul operaţiunii şi numeroşi ostatici au fost elberaţi.

Conform ministrului, acest atac a fost realizat de o "multinaţională teroristă care vizează să implice" Algeria în conflictul din Mali, "destabilizând" statul algerian şi "distrugându-i economia" care se bazează pe exploatarea hidrocarburilor.

Grupul care a revendicat luarea de ostatici a declarat într-un comunicat că este vorba de represalii în urma intervenţiei împotriva islamiştilor armaţi din Mali a armatei franceze. ale cărei avioane au fost autorizate de Algeria să survoleze teritoriul său.

Ministrul a mai declarat că guvernul algerian se află în "contact permanent" cu statele ale căror cetăţeni se află în mâinile răpitorilor, pentru a îi "menţine informaţi" de evoluţia situaţiei.

Mai multe mari puteri ai căror cetăţeni se află în complexul atacat au criticat operaţiunea armatei algeriene sau şi-au exprimat îngrijorarea pentru vieţile ostaticilor.

Printre muncitorii străini răpiţi a fost şi un român, potrivit MAE. Nu există, însă, nici o informaţie despre soarta acestuia. Numele lui nu se mai regăsea, însă, joi, pe lista ostaticilor în viaţă, publicată de agenţiile străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel