OPEC+ reduce drastic producţia de petrol. Joe Biden: Sunt dezamăgit de această decizie obtuză

Fotografie de la Zukiman Mohamad, Pexels
Fotografie de la Zukiman Mohamad, Pexels

OPEC+, grup compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020. Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a declarat dezamăgit de această decizie. 

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creşterea preţurilor.

"Decizia este tehnică, nu politică", a afirmat ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazroui.

Cotaţia barilului de ţiţei a scăzut la aproximativ 90 de dolari, de la 120 de dolari în urmă cu trei luni, din cauza temerilor privind recesiunea, a majorării dobânzilor şi a aprecierii dolarului.

SUA au făcut presiuni asupra OPEC să nu reducă producţia, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

"Preţurile mai ridicate ale petrolului, dacă sunt determinate de reduceri semnificative ale producţiei, vor irita probabil Administraţia Biden înaintea alegerilor. Ar putea exista noi reacţii politice din partea SUA, inclusiv eliberarea suplimentară a unor stocuri strategice", susţin analiştii de la Citi, conform Agerpres. 

Biden, dezamăgit: Decizie obtuză

Preşedintele american Joe Biden s-a declarat miercuri "dezamăgit de decizia obtuză a OPEC+" de a-şi reduce drastic producţia de petrol, după ce Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol a ignorat apelurile Casei Albe şi a convenit o scădere a producţiei cu 2 milioane de barili pe zi, relatează Reuters şi AFP.

"În urma deciziei de astăzi, administraţia Biden va consulta Congresul în legătură cu instrumentele şi mecanismele suplimentare ce pot permite reducerea controlului (OPEC) asupra preţurilor energiei", a menţionat într-un comunicat preşedinţia SUA.

"Într-un moment în care este de importanţă crucială să fie menţinută oferta mondială de energie, această decizie (a OPEC+) va penaliza în primul rândul ţările cu venituri mici şi medii", deplânge în comunicat executivul american.

SUA "vor pune piaţă zece milioane de barili"



Casa Albă asigură pe de altă parte că Statele Unite "vor pune pe piaţă luna următoare zece milioane de barili din rezervele strategice de petrol, în continuarea retragerilor istorice decise în martie".

Atunci, administraţia americană a anunţat că va injecta pe piaţă un milion de barili pe zi timp de şase luni, programul, în urma căruia rezervele strategice au înregistrat deja o scădere fără precedent, urmând să ia sfârşit la finele lui octombrie.

Joe Biden a făcut apel de asemenea miercuri la "companiile americane din sectorul energiei să facă să scadă preţurile la pompă".

Democratul în vârstă de 79 de ani este conştient că o creştere a preţurilor combustibilului, cu o lună înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului, ar submina şansele partidului său la scrutin, notează AFP.

La reuniunea lor de miercuri de la Viena, cele 13 state membre ale OPEC, în frunte cu Arabia Saudită, plus zece parteneri în frunte cu Rusia au convenit asupra unei scăderi de "două milioane" de barili pe zi pe luna noiembrie. 

CITEŞTE ŞI Germania acuză SUA că vând gazele la prețuri „astronomice“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel