ONU, tratat de interzicere a armelor nucleare

Rachete
Rachete

Un tratat de interzicere a armelor nucleare a fost adoptat vineri de ONU, dar puterile nucleare au refuzat să participe la acest demers, limitând de facto domeniul de aplicare a textului tratatului în contextul în care Coreea de Nord și-a accelerat programul de înarmare, relatează AFP.

Tratatul a fost adoptat cu 122 de voturi pentru, un vot împotrivă — Olanda, țară membră NATO — și o abținere.

Susținătorii tratatului văd în acesta o realizare istorică, dar statele nucleare îl consideră nerealist, apreciind că nu va exista niciun impact asupra reducerii stocului mondial actual de aproximativ 15.000 de focoase nucleare.

Aplauze au fost auzite în sala de conferințe a ONU după votul care a încheiat trei săptămâni de negocieri între 141 de state, negocieri organizate de Austria, Brazilia, Mexic, Africa de Sud și Noua Zeelandă.

Tratatul, care prevede o interzicere totală a dezvoltării, stocării și amenințării utilizării armelor nucleare, nu se va aplica decât în cazul statelor semnatare.

Documentul va fi deschis spre ratificare începând din 20 septembrie și va intra în vigoare după semnarea sa de către 50 de țări.

Partizanii acestei înțelegeri speră că tratatul va accentua presiunea asupra statelor care dețin arme nucleare pentru ca acestea să acorde mai multă atenție dezarmării, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel