ONU pune capăt misiunilor de pace de 15 ani din Haiti, pe fondul unei instabilităţi accentuate

Consiliul de Securitate al ONU a pus capăt marţi a 15 ani de operaţiuni de pace în Haiti, care vor fi continuate de o simplă misiune politică, deplângând în acelaşi timp grava criză politică, economică şi socială care zguduie ţara, relatează AFP.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate consacrată reducerii drastice a prezenţei ONU în cea mai săracă ţară de pe continentul american, ambasadoarea SUA la ONU, Kelly Craft, a spus că este vorba de 'o zi istorică', evidenţiind în acelaşi timp impasul în care se află ţara. 'Facem apel la toate părţile din Haiti să lucreze paşnic pentru a răspunde provocărilor economice şi sociale cu care se confruntă ţara', a spus ea, reamintind că SUA sunt primul donator bilateral, cu un ajutor de 5,2 miliarde de dolari acordat după seismul din 2010.

Toţi indicatorii relevă o situaţie critică în Haiti, iar într-un raport publicat marţi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se arată pesimist. 'Lunga criză multidimensională' care afectează Haiti 'din iulie 2018 nu pare deloc pe punctul de a fi dezamorsată sau rezolvată', a scris el.

'Le cer tuturor actorilor implicaţi să lase deoparte divergenţele şi interesele particulare şi să lucreze împreună pentru a scoate ţara din această situaţie tot mai îngrijorătoare', a adăugat el. Statul Haiti este condus de un guvern demisionar de mai multe luni, iar alegerile legislative prevăzute pentru sfârşitul lunii octombrie au fost amânate sine die. Opoziţia, dar şi diferite asociaţii ale societăţii civile au organizat tot mai multe manifestaţii pentru a cere demisia preşedintelui Jovenel Moise. Foarte discret, acesta a lansat un apel la dialog, refuzat până în prezent de opozanţii săi.

Misiunea de poliţie MINUJUSTH din Haiti, care încă mai număra recent o mie de poliţişti, s-a încheiat oficial marţi. Ea a fost înlocuită de un Birou Integrat al Naţiunilor Unite în Haiti (BINUH). MINUJUSTH a fost desfăşurată începând cu octombrie 2017. Ea a urmat unei misiuni a Căştilor Albastre (MINUSTAH) creată în 2014 după înlăturarea preşedintelui Jean-Bertrand Aristide sub presiunea unei insurecţii armate şi a unei revolte populare, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel