ONU: Atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza pot constitui „crime de război”

Șefa drepturilor ONU, Michelle Bachelet, spune că atacurile israeliene au dus la numeroase decese civile și la distrugeri majore în enclava asediată, unde locuiesc două milioane de oameni.

Șeful Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat că atacurile recente ale Israelului asupra Fâșiei Gaza, care au ucis peste 200 de palestinieni, pot constitui „crime de război” dacă se demonstrează că sunt disproporționate. Aprecierile lui Bachelet au venit atunci când a deschis o sesiune specială a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, convocată la cererea Pakistanului - în numele Organizației de Cooperare Islamică - și a Palestinei.

Michelle Bachelet, semne de întrebare privitoare la atacurile israeliene

Oficialul ONU a declarat că nu a văzut nicio dovadă că clădirile civile din Gaza lovite de avioanele de luptă israeliene erau folosite în scopuri militare.

"Dacă sunt considerate disproporționate, astfel de atacuri ar putea constitui crime de război", a declarat Bachelet pentru forumul de la Geneva, alcătuit din 47 de membri. Ea a îndemnat, de asemenea, Hamas, care conduce Fâșia Gaza, să se abțină de la a trage rachete pe teritoriul israelian.

Ofensiva de 11 zile asupra Fâșiei Gaza, care a început pe 10 mai, a ucis cel puțin 253 de palestinieni, inclusiv 66 de copii, și a rănit peste 1.900 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Cel puțin 12 persoane, inclusiv trei muncitori străini și doi copii, au fost uciși în Israel de rachete lansate de Hamas și alte grupuri armate din Gaza în aceeași perioadă.

„Deși se pare că vizează membrii grupurilor armate și infrastructura lor militară, atacurile israeliene au condus la decese în rândul populației civile, precum și la distrugerea la scară largă și la deteriorarea obiectelor civile”, a spus Bachelet, subliniind amploarea distrugerii din Gaza, care a fost sub o blocadă israeliană de 14 ani.

Nu există dovezi că unele clădiri erau baze militare

Michelle Bachelet a subliniat că clădirile guvernamentale, casele rezidențiale, organizațiile umanitare internaționale, facilitățile medicale și birourile media au fost lovite în enclava a două milioane de oameni. ONU a numit-o „cea mai mare închisoare în aer liber din lume”.

„În ciuda afirmațiilor Israelului că multe dintre aceste clădiri găzduiau grupuri armate sau erau folosite în scopuri militare, nu am văzut dovezi în acest sens”, a mai spus Bachelet.

„Nu există nicio îndoială că Israelul are dreptul să-și apere cetățenii și locuitorii”, a adăugat ea. „Totuși, și palestinienii au drepturi. Aceleași drepturi”, a mai precizat Michelle Bachelet, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel