Urmărește emisiunea live


ONU acuză oficial Rusia de posibile crime de război

ONU a acuzat vineri armata rusă de acţiuni în Ucraina ce 'pot intra sub incidenţa crimelor de război' după invazia declanşată la 24 februarie, şi a constatat că dreptul umanitar 'a fost aruncat peste bord', transmite AFP.

'În ultimele opt săptămâni, dreptul umanitar internaţional nu doar a fost ignorat, ci pur şi simplu a fost aruncat peste bord', a declarat Michelle Bachelet, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, citată într-un comunicat difuzat vineri.

'Forţele ruse au bombardat în mod nediscriminatoriu zone populate, omorând civili şi distrugând spitale, şcoli şi alte infrastructuri civile, tot atâtea acţiuni ce pot intra sub incidenţa crimelor de război', a afirmat purtătoarea sa de cuvânt Ravina Shamdasani, în briefingul de presă regulat susţinut la sediul ONU din Geneva.

'Revine unei Curţi de justiţie să stabilească în cele din urmă dacă acesta este cazul, dar există tot mai multe probe că sunt comise crime de război', a indicat ea.

'Ceea ce am văzut la Kramatorsk, în zona controlată de guvern la 8 aprilie, când submuniţii au lovit gara, omorând 60 de civili şi rănind alţi 111, este emblematic pentru incapacitatea de a adera la principiul de distingere (între civili şi militari), la interdicţia de a purta atacuri nediscriminatorii şi la principiul de precauţie ce e înscris în dreptul umanitar internaţional', a declarat Michelle Bachelet, acuzând indirect Rusia.

Dacă Ravina Shmadasani nu a exclus ca partea ucraineană să fi încălcat dreptul umanitar în anumite ocazii, ea a insistat că 'foarte marea majoritate a acestor încălcări, şi de foarte departe, sunt atribuibile forţelor ruse'.

Ea a mai afirmat că 92,3% din numărul victimelor înregistrate de serviciile Înaltului Comisariat 'sunt atribuibile forţelor ruse, ca şi alegaţiile de omor şi execuţii sumare'.

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că inspectorii ONU au documentat, în timpul unei misiuni pe 9 aprilie, 'omorârea, inclusiv în anumite cazuri prin execuţie sumară' a 50 de civili în oraşul Bucea, unde forţele ruse sunt acuzate că au comis zeci de omoruri, acuzaţii respinse de Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel