ONG-urile reacționează. Guvernul, atac la presă și societatea civilă

Guvernul României
Guvernul României

Un număr de 77  de organizații non-guvernamentale acuză guvernul printr-o scrisoare deschisă că a profitat de o directivă europeană pentru a aproba o un proiect lege în care, depășind recomandările UE, a stabilit reguli ce ingradesc drepturi ale presei și societății civile.

ONG-urile spun că nu este în regulă să li se ceară datele personale ale beneficiarilor proiectelor implementate de acestea. "Guvernul adaugă din proprie inițiativă asociatiile, fundațiile și federațiile, într-un aparent exces de zel europenist, ca entitati raportoare obligate să comunice datele personale ale beneficiarilor. Astfel, vor trebui raportate datele personale ale jurnaliştilor sau ale copiilor care participă la orice fel de activitate organizată de ONG-uri", se arată în scrisoare. 

"Fără nici un temei, societatea civilă este plasată în aceeași categorie de risc financiar cu furnizorii de servicii de jocuri de noroc și cu instituțiile bancare. Fără publicarea niciunei analize de risc, așa cum recomandă standardele internaționale în materie, ONG-urilor li se impun așadar niște obligații de raportare la care cu greu vor face față până și profitabilele bănci și păcănele", se mai menționează în document. 

Consecințe devastatoare pentru ONG-uri

În scrisoare se mai artă că punerea în aplicare a acestei legi va conduce în timp la trei consecințe grave. "Mai practic, proiectul va conduce la închiderea completă a organizațiilor care lucrează în beneficiul celor mai vulnerabile grupuri: persoane abuzate, persoane cărora nu li se respectă drepturile omului, persoane afectate de sărăcie extremă, la reducerea drastică a numărului de cetățeni care apelează la serviciile organizațiilor neguvernamentale, iar  ONG-urile nu vor mai putea încheia parteneriate între ele fără a se informa reciproc și oficial despre listele complete ale beneficiarilor lor, inclusiv persoane fizice, cu nume, prenume și toate datele de stare civilă din documentele de identitate," se arată în scrisoare. ONG-urile cer în finalul scrisorii sa se renunțe la aceste prevederi abuzive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel