ONG-ul „Inițiativa România”: Cerem cercetarea lui Cristian-Mihai Dide în libertate sau sub control judiciar

foto Cristian Dide/Facebook
foto Cristian Dide/Facebook

ONG-ul „Inițiativa România” cere ca protestatarul Cristian-Mihai Dide să fie cercetat în stare de libertate în dosarul „droguri la DIICOT”.

„De la fondarea sa în urma evenimentelor declanșate de tragedia Colectiv acum mai bine de 6 ani, în timpul în care s-a aflat în prima linie a mișcării #rezist și, în general, în toată activitatea sa, Inițiativa România și-a dedicat întreaga energie consolidării statului de drept, apărării justiției și opririi corupției și cleptocrației.

Prin urmare, chiar și când e vorba de oameni cu care, de-a lungul timpului, Inițiativa România s-a intersectat și cu care a colaborat întru binele comun, despre ale căror merite în societatea civilă și în fața istoriei poate depune mărturie, platforma noastră nu poate cere justiției decât să fie oarbă la toate acestea, complet nepărtinitoare, și să-i judece după faptele lor.

Pe de altă parte însă, Inițiativa România nu poate asista tăcută atunci când acțiunile justiției ridică semne de întrebare. Pentru că, din păcate, încă trăim într-o societate în care toate puterile în stat suferă de un anumit grad de viciere. Or exact asta ni se pare că se întâmplă în cazul lui Cristian Mihai Dide. Nu cerem să i se aplice un tratament special favorabil pentru că este un cunoscut activist civic, dar cerem să nu i se aplice un tratament special nefavorabil pentru fix același motiv.

Măsurile luate împotriva lui, ca și împotriva oricui este suspect de comiterea unor infracțiuni, trebuie să fie concordante cu legea, cu circumstanțele concrete ale faptelor și cu circumstanțele personale ale inculpatului.

Cristian-Mihai Dide a importat produse pe bază de canabis cu conținut redus de THC. Este adevărat, el nu avea licență pentru a importa astfel de produse farmaceutice și cosmetice cu regim special. De asemenea, analizele de laborator au relevat concentrații ușor mai mari decât cele indicate de Cristian-Mihai Dide, dar fiind vorba de o acuratețe de până la trei zecimale, e foarte posibil ca expertize ulterioare să infirme aceste prime rezultate.

Însă Cristian-Mihai Dide nu a revândut respectivele produse cu conținut mic de THC. Nici nu le-a dat gratis vreunui consumator de pe piața liberă. Ci le-a trimis către DIICOT Structura Centrală, demonstrativ (și da, provocator) ca parte a campaniei sale pentru legalizarea consumului de canabis, hașiș și marijuana. Cristian-Mihai Dide s-a autodenunțat. Și și-a pus și prietenii să-l denunțe. DIICOT Iași susține că nu poate să aplice asta ca și cauză exoneratoare de răspundere penală, pentru că la momentul autodenunțurilor urmărirea penală începuse in rem (adică asupra faptei).

Asupra faptei nu înseamnă însă asupra persoanei (in personam), așa că Cristian-Mihai Dide nu fusese notificat că faptele sale de a achiziționa produse cu THC și de a le trimite DIICOT erau deja cercetate. Așadar, poate că nu poate evita răspunderea penală, dar nici nu i se poate reproșa lui Cristian-Mihai Dide nimic legat de autodenunțurile sale.

Nu în ultimul rând, lui Cristian-Mihai Dide i se impută că în niște convorbiri telefonice interceptate a fost auzit că intenționează, la un moment dat, să vândă pentru profit muguri de canabis prin intermediul unui tonomat. Acesta este însă un proces de intenție, pentru că nu există dovezi că Cristian-Mihai Dide ar fi făcut pași concreți către materializarea intenției declarate telefonic. De altfel, din ce a învederat DIICOT instanței de judecată nu rezultă că Cristian-Mihai Dide, care este și antreprenor, nu se referea la o perioadă ulterioară legalizării consumului de canabis, când un astfel de comerț ar urma să fie și el legal.

În concluzie, noi nu cerem ca Cristian Mihai Dide să nu fie cercetat penal, chiar trimis în judecată pentru faptele sale. Dar în condițiile în care legea penală fixează ca regulă cercetarea în libertate, și numai în anumite condiții permite impunerea unor măsuri de siguranță, care restrâng libertatea individuală, cu intensități diferite, este o anomalie ca Cristian-Mihai Dide să fie arestat preventiv. De ce nu este el cercetat în libertate? Sau, măcar, sub control judiciar?

Cum se justifică aplicarea măsurii celei mai dure, nici măcar a arestului la domiciliu, când infractori acuzați de fapte mult mai grave decât Cristian-Mihai Dide sunt cercetați în libertate sau sub control judiciar?

Cerem deci cercetarea lui Cristian-Mihai Dide în libertate sau sub control judiciar, corect, fără ca represiunea ce-i este aplicată să pară mai mult vendetta cuiva, fie a unor procurori iritați de ideea activistului pentru legalizarea canabisului de a le trimite prin curier produse conținând mici cantități de THC (așa cum pare să se înțeleagă dintr-un pasaj din încheierea prin care s-a dispus arestarea preventivă), fie a unor politicieni împotriva acțiunilor cărora a luptat în trecut Cristian-Mihai Dide și care tocmai au revenit la guvernare printr-un șir de decizii politice încă greu de înțeles”, a transmis ONG-ul „Inițiativa România”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel