Omul pus de Voiculescu să trateze bolnavii de cancer, dispreț nemăsurat după ce i-a lăsat fără pastile: O întârziere de 7 zile nu este un capăt de țară. Cancerul nu este o urgență

Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic Bucureşti, numit de Vlad Voiculescu în martie, spune că din cauza lipsei de citostatice nu au murit pacienţii în cele 10 zile, iar lipsa acestui tratament nu ar trebui să schimbe pronosticul pacienţilor.

"Cancerul nu este o urgență"

"Dacă mă întrebaţi dacă au murit pacienţi din cauza acestei lipse de medicamente, răspunsul este "nu". O întârziere de 7 zile într-un tratament oncologic nu este un capăt de ţară, cum este cazul în alte tratamente. De exemplu, în cazul unui stent. Cancerul nu este o urgență aşa cum sunt alte urgențe medico-chirurgicale", a spus Bogdan Tănase pentru Antena 3.

Medicii spun că tocmai întreruperea tratamentului favorizează înmulțirea celulelor maligne iar tratamentul trebuie, practic, reluat. 16 tipuri de citostatice lipsesc de la institut. O parte dintre ele sunt folosite pentru tratarea copiilor care au probleme oncologice.

Vezi și: Criză citostatice. Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic, amenințări la adresa fostei conduceri. Gâdea: Doamna doctor a fost terorizată

"Sperăm să fie rezolvată criza săptămâna viitoare"

S-a ajuns în această situaţie după ce acordul cadru a expirat. Managerul nu a aflat la timp despre această situaţie, iar licitaţia a fost demarată abia în 7 aprilie.

"Nu avem acordul cadru care să ne permită achiziţia cu celeritate a citostaticelor, se poate doar prin negociere simplificată. De pe data de 7 aprilie s-a demarat procedura de negociere, care are nişte paşi de urmat, durează 15 zile, dacă nu sunt contestaţii. Azi şi mâine se finalizează (procedura). Sperăm să fie rezolvată criza săptămâna viitoare", a explicat Tănase.

Dr Bogdan Tănase a fost numit, în martie, de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în funcția de manager al Institutului Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu din București. Acesta a ocupat funcția de director medical al spitalului. 

Ce spune Ministerul Sănătății

"Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, a solicitat astăzi conducerii Institutului Oncologic "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" Bucureşti (IOB) şi reprezentanţilor direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii un raport privind situaţia aprovizionării cu medicamente citostatice în cadrul institutului. Conform datelor furnizate de către cei responsabili, în prezent, în cadrul unităţii sanitare, există discontinuităţi de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice şi alte 3 medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer. Această situaţie se datorează unei defectuoase organizări a procedurilor de achiziţii centralizate pentru medicamentele utilizate frecvent, care au consumul cel mai mare şi pentru care nu au fost încheiate acorduri-cadru", informează Ministerul Sănătăţii, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, echipa de conducere a IOB "a luat deja" măsuri pentru asigurarea tratamentului necesar pacienţilor şi a informat Ministerul Sănătăţii că miercuri a fost finalizată, în regim de urgenţă, o procedură de negociere pentru medicaţia lipsă, urmând ca începând de săptămâna viitoare produsele să fie disponibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel