Ombudsmanul european, reacție după ce Barroso s-a angajat la Goldman Sachs

Ombudsmanul european a cerut marți o înăsprire a regulilor pe care comisarii europeni trebuie să le respecte în ceea ce privește activitățile lor profesionale ulterioare plecării din instituțiile europene, reacție provocată de hotărârea fostului președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de a ocupa un post în cadrul băncii americane de investiții Goldman Sachs, transmite agenția Reuters.

Decizia i-a atras un val de critici lui Barroso, dar executivul comunitar a apreciat că el nu a încălcat codul de etică al UE, invocând faptul că odată ce au trecut 18 luni de când a părăsit postul de președinte al CE nu mai este obligat să ceară acordul acesteia din urmă pentru a ocupa un post.

Totuși, ombudsmanul Emily O'Reilly consideră că respectarea acestei reguli tehnice nu îi scutește pe foștii responsabili ai instituțiilor europene de alte obligații de 'integritate'. 'Orice sugestie că spiritul legii este ignorat riscă să submineze încrederea publică în Uniunea Europeană', subliniază O'Reilly, potrivit Agerpres.

[citeste si]

Cu numai două săptămâni în urmă același ombudsman a acuzat Comisia Europeană condusă de Barroso că nu a abordat corespunzător cazul unui fost membru neprecizat al acestei instituții, care nu a notificat-o când a preluat un post în altă parte. Prin urmare, Emily O'Reilly solicită revizuirea codului de etică al UE, în sensul introducerii unor sancțiuni.

Goldman Sachs a anunțat vineri că l-a numit pe Barroso pe post de consilier și președinte non-executiv al subsidiarei sale din Londra, Goldman Sachs International (GSI). Banca americană și-a exprimat în anunț speranța că experiența europeană a fostului șef al executivului comunitar îi va fi utilă în contextul marcat de retragerea Marii Britanii din UE.

Decizia lui Barroso a fost criticată mai ales de politicienii de stânga, care de altfel l-au privit mereu cu neîncredere, ultimul ce s-a alăturat marți criticilor fiind ministrul francez de finanțe, Michel Sapin. 'Dacă ai iubit Europa, nu ar fi trebuit să faci asta, mai ales nu acum', i-a transmis el fostului șef al Comisiei Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel