Omagiu adus victimelor de acum 8 ani, din redacția Charlie Hebdo: Tradiţia republicană a caricaturii e intrinsecă democraţiei noastre

Emmanuel Macron, președintele francez, a adus un omagiu victimelor atentatelor comise în urmă cu opt ani la Charlie Hebdo.

 

 

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a adus sâmbătă un omagiu victimelor atentatelor comise în urmă cu opt ani la Charlie Hebdo, Montrouge şi Hyper Cacher, în regiunea Parisului, promiţând că nu vor fi uitate uita "niciodată" pe cele 17 victime, relatează AFP.

"Cabu, Wolinski, Charb, Tignous, Honoré, Bernard Maris, Elsa Cayat, Frédéric Boisseau, Franck Brinsolaro, Ahmed Merabet, Mustapha Ourrad, Michel Renaud, Clarissa Jean-Philippe, Philippe Braham, Yohan Cohen, Yoav Hattab, François-Michel Saada: nu vă vom uita niciodată", a scris preşedintele francez.

Tot pe Twitter, premierul francez, Elisabeth Borne, a adus şi ea un omagiu victimelor. "În faţa terorismului islamist, Republica stă în picioare. Pentru familiile lor, pentru valorile noastre, pentru libertatea noastră: să nu uităm", a scris ea.

"Satira, ireverenţa, tradiţia republicană a caricaturii sunt intrinseci democraţiei noastre. Continuăm să le apărăm", a reacţionat, de asemenea, ministrul culturii, Rima Abdul Malak.

O ceremonie a avut loc în faţa fostului sediu al săptămânalului satiric Charlie Hebdo, în arondismentul al XI-lea din Paris, în prezenţa preşedintelui Adunării Naţionale, Yaël Braun-Pivet, a ministrului de interne, Gérald Darmanin, şi a primarului Parisului, Anne Hidalgo.

În acest loc, fraţii Said şi Chérif Kouachi au ucis 11 persoane pe 7 ianuarie 2015. Printre victime, figuri emblematice ale lui revistei "Charlie", precum directorul său şi desenator Charb, caricaturiştii Cabu, Wolinksi, Honoré şi Tignous, şi economistul Bernard Maris.

La câţiva metri mai încolo, pe bulevardul Richard-Lenoir, locotenentul de poliţie Ahmed Merabet a fost ucis de fraţii Kouachi în timp ce încerca să-i aresteze.

Cei doi islamişti se reclamau de la organizaţia Al-Qaeda şi au venit să-l "răzbune pe profetul" Mahomed care fusese prezentat în caricatură în jurnalul satiric. Au fost ucişi după două zile de fugă.

La 8 ianuarie 2015, un alt jihadist, Amédy Coulibaly, a ucis o poliţistă la Montrouge, la sud de Paris. A doua zi, acest delincvent radicalizat revendicându-se de la gruparea jihadistă Stat Islamic a ucis patru ostatici, toţi evrei, într-un supermarket cuşer, Hyper Cacher, din estul Parisului. El a fost omorât în atac.

Opt ani mai târziu, Charlie Hebdo s-a aflat săptămâna trecută în centrul unei crize diplomatice, după publicarea unor caricaturi despre regimul iranian, considerate insultătoare de către Teheran.

Iranul a anunţat joi închiderea celui mai vechi şi mai important centru de studii francez din ţară, Institutul Francez de Cercetare în Iran (IFRI), afiliat Ministerului francez de Externe, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel