Olguţa Vasilescu, promisiuni pentru cei din învăţământ. Ce nu se poate negocia

Sindicaliştii din învăţământ susţin că au primit promisiuni de la ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pentru rezolvarea a trei dintre problemele ridicate, dar nu şi în cazul grilei de salarizare, cea de-a patra solicitare a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

'Doamna ministru a acceptat ca trei din cele patru probleme ridicate să fie discutate. Este vorba de reîncadrare şi s-a angajat că va lua legătura cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Finanţelor să găsim o soluţie ca să poată regla toate salariile care acum prezintă anomalii, sunt salarii diferite. De asemenea, s-a angajat că va încerca să găsească o soluţie pentru regulamentul privind sporurile. Aceasta este o altă nemulţumire, iar atunci când se va discuta de Legea pensiilor o să se găsească o formulă astfel încât să apară un factor de corecţie cât mai mic, astfel încât profesorii cu probleme de sănătate care vor să se pensioneze înainte de împlinirea vârstei standard să nu fie penalizaţi aşa cum se întâmplă în prezent. Legat de grila salarizării, s-a spus că în acest moment nu există nicio variantă de a rediscuta grila pentru că sunt corelate domeniile ocupaţionale şi acest lucru nu mai poate fi discutat în acest moment', a declarat, miercuri, preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.

Acesta a subliniat că sindicatul nu abandonează ideea şi că va insista pentru o poziţionare mai bună a profesorilor în grila de salarizare prin creşterea coeficienţilor.

Impact nesemnificativ

'Impactul la regulamentul pentru sporuri este nesemnificativ. Puţini sunt cei din sistem. Este o lege care spune că maximum pentru sporuri este de 30%. Noi acum, conform legilor pe care le avem, mai mult de 20% nu avem ca şi sporuri în sistemul de învăţământ. Deci nu se pune problema unui impact financiar mare. Este sustenabil ceea ce propunem', a afirmat Simion Hăncescu.

Liderul FSLI a subliniat că este nevoie de majorări în sistemul de învăţământ, deoarece profesorii au salarii mici şi 'vrem ca un dascăl să trăiască decent'.

'Doamna ministru a cerut să avem puţină răbdare, pentru că ceea ce este astăzi cu acele salarii din administraţia locală va fi pentru o perioadă foarte scurtă. Deja primesc solicitări din teritoriu, din partea consiliilor locale, că nu se încadrează cu banii ca să dea în continuare aceste salarii mărite, iar acestea vor fi diminuate, dacă ne referim la femei de serviciu sau şoferi sau alţi angajaţi din consiliile locale sau judeţene care au acum salarii mari. Dar aceasta nu ne încălzeşte. Noi am spus-o clar că nu ne interesează că au aceşti oameni salarii mari, problema e că în învăţământ sunt mici. Şi noi vrem ca un dascăl să trăiască decent, nu vrem altceva, nu cerem mila nimănui', a menţionat Hăncescu.

Proteste anunţate pe 22 februarie

Potrivit sursei citate, organizaţia sindicală va lua o decizie miercuri dacă vor mai avea loc protestele anunţate joi, 22 februarie. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a pichetat Ministerul Muncii miercuri, între orele 13:00 - 15:00, organizaţia cerând modificarea mai multor acte normative, printre care Legea salarizării şi Legea pensiilor, conform unui comunicat al FSLI.

'Decizia a fost luată după ce federaţia noastră a trimis memorii cu problemele din sistemul de educaţie către Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi către Guvernul României. Atragem atenţia Guvernului că nemulţumirile angajaţilor din educaţie sunt mari şi că lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora ar putea duce la proteste de amploare în întreaga ţară. FSLI cere Guvernului modificarea OUG 3/2018, privind unele măsuri fiscal - bugetare, prin care mii de angajaţi din învăţământ aflaţi în concediu medical pierd sume importante din venit', se spune într-un comunicat al organizaţiei.

Personalul didactic de predare, în treimea inferioară a grilei

De asemenea, FSLI solicită Guvernului renegocierea Legii cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare fiind poziţionat între 1,64 şi 2,76, în treimea inferioară a grilei de salarizare. Organizaţia precizează faptul că majorarea acordată la 1 ianuarie 2018 nu poate să acopere nici măcar rata inflaţiei, ceea ce face ca nivelul de trai al angajaţilor din educaţie să fie cât mai scăzut.

'FSLI cere modificarea de urgenţă a Legii cadru nr. 153/2017, privind salarizarea bugetarilor, întrucât a creat discriminări atât în rândul angajaţilor din sistemul bugetar, dar şi în rândul angajaţilor din învăţământ. Reîncadrarea personalului didactic, pe această lege, începând cu data de 1 iulie 2017, a dus la situaţii absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine plătit decât personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I', conform documentului.

[citeste si]

Totodată, FSLI solicită Ministerului Muncii modificarea Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard. 'Nivelul de suprasolicitare neuropsihică, precum şi cazurile medicale, care îi împiedică pe colegii noştri să îşi desfăşoare activitatea la catedră în condiţii normale, impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy