Olanda, REFERENDUM pentru extinderea puterilor serviciilor de informații

vot
vot

Olandezii sunt chemaţi totodată să se pronunţe asupra unei legi menite să extindă puterile serviciilor de informaţii, simultan cu alegerile municipale, relatează AFP. 

 Partidul olandez de extremă dreapta al deputatului Geert Wilders are ocazia să-şi asigure stabilitatea, miercuri, în cadrul unor alegeri municipale, în timp ce
Circa 12 milioane de alegători urmează să aleagă consilieri municipali pentru 380 de comune. Dacă alegerile municipale au o miză importantă în special pentru extrema dreaptă, principalul curent de opoziţie faţă de guvernul liberal al lui Mark Rutte, dezbaterea politică a fost dominată în ultimele săptămâni de referendumul consultativ ce se desfăşoară în aceeaşi zi. 

Se extind puterile pe internet 

Legea, care ar urma să intre în vigoare la 1 mai, conferă serviciilor de informaţii generale şi de securitate olandeze puteri extinse pe internet, deschizându-le în special accesul la datele internauţilor în cadrul unor anchete asupra activităţilor jihadiste. Considerat necesar de unii şi liberticid de alţii, textul dezbină şi provoacă dezbateri. 

Potrivit celor mai recente sondaje, 53% dintre alegători ar urma să susţină proiectul de lege, a informat agenţia de presă ANP. 

Referendumul a fost iniţiat ca urmare a revoltei a cinci studenţi din Amsterdam, care se opun textului, şi susţinuţi de personalităţi din lumea mediatică. Organizaţii pentru apărarea drepturilor sunt de asemenea pe baricade după prezentare textului: ele se tem că date private care nu au nicio legătură cu anchetele în curs ar putea fi preluate de serviciile de informaţii în cadrul investigaţiilor lor. 

Dimpotrivă, susţinătorii legii laudă o mai mare capacitate a serviciilor de securitate de a supraveghea grupările periculoase, cum sunt organizaţiile jihadiste, relatează Agerpres.

[citeste si

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel