Olaf Scholz, prins între disputele partidelor de la guvernare. „Oriunde privim, pare că vedem foc în guvern”

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Coaliția de guvernare germană stă pe un butoi de pulbere, iar cancelarul Olaf Scholz este prins la mijloc.

Cancelarul german Olaf Scholz reuneşte duminică seară coaliţia sa pentru a încerca să calmeze tensiunile tot mai mari între partenerii de guvernare şi care riscă să conducă la o criză, scrie AFP.

Disputele care durează de săptămâni între liberalii din FDP, ecologişti (Verzii) şi social-democraţii cancelarului, cele trei formaţiuni ale coaliţiei, privesc o multitudine de teme, respectiv ecologia, finanţarea armatei, infrastructurile de transport şi bugetul pentru anul 2024 şi pentru anii următori.

Ce titrează presa germană

Dincolo de divergenţele pe aceste subiecte, între cele trei partide se remarcă o scădere a încrederii reciproce care începe să îngrijoreze şi împiedică lansarea unor mari proiecte ale primei economii a UE.

"Oriunde privim, pare că vedem foc în guvern", notează săptămânalul Der Spiegel. "Se ceartă pe priorităţi, se acuză reciproc şi toată lumea este frustrată de eşecul găsirii unor compromisuri", rezumă acesta situaţia.

"Casa coaliţiei este pe cale să ia foc", scrie şi cotidianul Bild.

Tensiunile s-au extins și la Bruxelles



Aceste tensiuni interne de la Berlin s-au extins şi la Bruxelles. Germania şi-a surprins acolo partenerii europeni când a blocat în ultimul moment legislaţia privind interzicerea comercializării maşinilor noi cu motoare termice începând din 2035. Un compromis pe acest subiect între Comisia Europeană şi Germania a fost totuşi găsit între timp.

Obiectivul reuniunii de duminică a coaliţiei conduse de Scholz este de a pune ordine în interiorul acesteia pentru a stopa scăderea de popularitate a celor trei formaţiuni progresiste de care profită opoziţia conservatoare CDU-CSU, aflată în fruntea sondajelor, dar şi formaţiunea de extremă-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), care conform mai multor cercetări sociologice ar putea deveni a treia forţă politică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel