OIF. Prietena României, candidata favorită ca Secretar General

După luni de zile de dezbateri și campanii, astăzi este momentul adevărului pentru ministrul de Externe Louise Mushikiwabo.

Ministrul este pe buletinul de vot pentru postul de secretar general al Organizației Internaționale de Francofonie (OIF), iar votarea este astăzi, la summitul de la Erevan, Armenia.

Principalii candidați

Șefii de stat și de guvern ai țărilor membre ale organizației urmează să voteze astăzi, alegând între Mushikiwabo și actualul Jean Michaëlle, un canadian de origine haitiană.

Rolul diplomatului Louise Mushikiwabo pare să preia conducerea Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), organismul unificator al țărilor vorbitoare de limbă franceză.

 (w670)

După cum arată summitul OIF din Erevan, Armenia, început miercuri, se pare că există un consens în favoarea lui Mushikiwabo.

Ministrul de Externe din Rwanda s-a confruntat cu actuala candidată canadiană Michaëlle Jean, care a ocupat postul în ultimii patru ani.

Potrivit rapoartelor canadiene, ministrul Francofoniei, Melanie Joly, a declarat că țara sa se va alătura consensului de la Erevan și sprijină candidatul favorit.

Înainte de alegeri, doar Canada și țara sa natală, Haiti, și-au exprimat sprijinul pentru Michaëlle Jean.

"Avem un respect extraordinar pentru istoria lui Jean ca secretar general al Francofoniei, mai ales că se referă la educația și împuternicirea femeilor."

"În ceea ce privește alegerea următorului secretar general, Canada se va alătura viziunii consensului, așa cum este și obiceiul organizației", a spus Joly într-o declarație.

De partea cui este Franța?

Mushikiwabo s-a bucurat de sprijinul președintelui francez Emmanuel Macron, un sprijin semnificativ, deoarece este o tradiție pentru candidatul susținut de Franța, pentru a-și asigura poziția.

 (w670)

Louise Mushikiwabo - prietenă apropiată României

Considerată un prieten foarte apropiat României, mai mult ca sigur țara noastră îi ține pumnii lui Louise Mushikiwabo, în lupta pentru candidatura la funcția de Secretar General al OIF. 

De asemenea, alături de Louise Mushikiwabo a fost Uniunea Africană, care i-a garantat direct 29 din cele 58 de voturi.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Prim-ministrul Québec-ului, François Legault, a declarat: "Anunț că guvernul nu o va susține pe Jean, pentru realegerea în funcția de șef al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Ne vom alătura consensului african, care este plin de potențial".

Imaginea lui Michaëlle Jean, grav afectată

Din cauza cheltuielilor din ultimele luni, reputația lui Michaëlle Jean a fost grav afectată. Aceasta a fost deosebit de criticată pentru renovarea apartamentului din Paris și depășirea costurilor unei croaziere pentru o sută de tineri.

Cu toate acestea, Michaëlle Jean intenționează să lupte până la capăt. Într-un e-mail trimis purtătorului de cuvânt al acesteia, Bertin Leblanc, a declarat că este dornică să prezinte bilanțul șefilor de stat și de guvern care se întâlnesc în Armenia săptămâna aceasta și va lupta pentru a rămâne pe primul loc al organizației.

Contrar problemelor legate de buget și problemelor de management organizațional, care au fost subliniate de mass-media, adevăratul motiv pentru această lipsă de sprijin este politica, a declarat Jocelyn Coulon într-un interviu. Din momentul în care alegerea Franței a căzut pe un alt candidat, jocurile au fost făcute.

 (w670)

"Franța este puterea dominantă în cadrul OIF. Iar când o putere mare dorește ceva într-o organizație, rar se întâmplă să nu o primească ", a adăugat Coulon.

Deoarece plătește mai mult de jumătate din proiectul de lege bugetar, Franța se bucură de o "influență enormă" în cadrul OIF. Mai mult, insistă Jocelyn Coulon, "Franța are o politică africană, Canada nu are o politică africană". Cercetătorul subliniază că guvernul actual din Ottawa, asemenea guvernului conservator care l-a precedat, nu este interesat de Africa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel