OIAC: Siria a folosit arme chimice

 Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat miercuri folosirea clorului ca armă chimică într-un atac lansat în luna februarie asupra oraşului sirian Saraqeb, relatează AFP. 

O misiune de investigaţie a OIAC a reuşit să stabilească faptul că "a fost eliberat clor prin impact mecanic din recipiente în cartierul Al Talil din Saraqeb", oraş în nord-vestul ţării, se afirmă într-un comunicat al organizaţiei. 

Echipa OIAC a găsit două recipiente şi a stabilit că acestea au conţinut clor. Probele prelevate din zonă au arătat de asemenea "o prezenţă neobişnuită a clorului", a afirmat organizaţia cu sediul la Haga. 

Conform mandatului său, OIAC nu a spus cine a folosit clor în acest război civil complex care a făcut ravagii în ultimii şapte ani în Siria. 

Probleme de respirație, în urma atacurilor 

Unsprezece persoane au fost tratate pe 4 februarie pentru dificultăţi de respiraţie în oraşul Saraqeb, a anunţat atunci Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). 

Mohammad Ghaleb Tannari, medic într-un oraş în apropiere de Saraqeb, în provincia Idlib, a declarat că în spitalul său au fost tratate 11 persoane pentru "simptome care corespundeau inhalării de clor, între care epuizare, dificultăţi de respiraţie şi tuse". 

OIAC a afirmat că în cursul anchetei a intervievat martori şi a confirmat de asemenea că "un număr de pacienţi au fost trataţi pentru simptome care corespund expunerii la clor". 

Şeful OIAC, Ahmet Uzumcu, a condamnat "folosirea substanţelor chimice toxice ca armă, indiferent de motiv şi în orice circumstanţe. Aceste acte sunt contrare interzicerii absolute a armelor chimice", a spus el, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel