OG persoane persecutate pe motive etnice, 1940-1945. Modificare promulgată de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul pentru promulgarea Legii de modificare a Ordonanţei Guvernului 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

Pe 26 septembrie, Camera Deputaţilor a decis modificarea Ordonanţei Guvernului 105/1999 în sensul exonerării de la plata sumelor considerate a fi încasate necuvenit reprezentând indemnizaţii acordate persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

"Se aprobă exonerarea de la plată a sumelor reprezentând indemnizaţii acordate în temeiul Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, sume considerate a fi încasate necuvenit şi pe care beneficiarii trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării, prin decizie, de către Casa de pensii a municipiului Bucureşti sau casele judeţene de pensii ori alte instituţii cu atribuţii de control, a unor prejudicii. Sumele recuperate până la data intrării în vigoare a prezentei legi nu se restituie", prevede textul adoptat.

La data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata de către beneficiari a sumelor reprezentând indemnizaţii acordate pentru care Casa de pensii a municipiului Bucureşti sau casele judeţene de pensii ori alte instituţii cu atribuţii de control au constatat că au fost acordate cu crearea de prejudicii, precum şi orice formă de recuperare a acestora, mai stipulează proiectul.

Conform proiectului, dovedirea calităţii de persoană persecutată se face de către persoanele interesate cu acte oficiale eliberate în termen de 30 de zile, la cerere, de către organele competente, iar în cazul în care aceasta nu este posibil, prin orice mijloc de probă prevăzut de lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel