OFICIAL - ÎCCJ sesizează CCR după eliminarea pensiilor speciale

Florin Răvdan / 29 ian 2020 / 19:19 Salveaza PDF Comentarii

Cu unanimitate de voturi, Înalta Curte a decis să sesizeze CCR pentru eliminarea pensiilor speciale de către Camera Deputaţilor. 

Secțiile Unite ale ICCJ s-au întrunit miercuri seara și, în prezența a 108 judecători, s-a decis sesizarea CCR.

„Sesizarea de neconstituționalitatea privește actul normativ în întregime, reținându-se de către Secțiile Unite atât vicii de neconstituționalitate de natură extrinsecă, cât și de natură intrinsecă", transmite ÎCCJ, conform Mediafax. 

Independenţa magistraţilor, încălcată

 

Astfel, magistrații de la ICCJ sunt de părere că proiectul de lege care abrogă pensiile de serviciu încalcă mai multe prevederi ale Curții Constituționale. Între acestea se numără principiul independenței magistraților, dar și principiul nediscriminării. Pensiile speciale pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaților a adoptat, marți, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.

Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaților în calitate de for decizional, urmând să ajungă la președintele României pentru promulgare.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27