Oficial german: Arabia Saudită trebuie să renunţe la finanţarea moscheilor fundamentaliste

Sigmar Gabriel, vicecancelarul german, a spus că Arabia Saudită trebuie să renunţe la finanţarea moscheilor funndamentaliste din străinătate, unde se bănuieşte că este alimentat extremismul islamic, potrivit publicaţiei Spiegel.

Lider al Partidului Social-Democrat german (SPD), Sigmar Gabriel a declarat pentru săptămânalul Bild am Sonntag că "moscheile wahhabiste sunt finanţate de Arabia Saudită pe întreaga planetă. În Germania, foarte mulţi musulmani consideraţi a fi periculoşi provin din aceste comunităţi".

Wahhabismul, sau Salafi, cum îl numesc adepţii, este o ramură a credinţei sunnite care are la bază preceptele învăţatului şi reformatorului Muhammad bin Abd al-Wahhab, care, în anii 1740 în Najd, o regiune din centrul Arabiei Saudite de azi, predica o întoarcere la o dogmă strictă şi rigidă.

Organizaţii islamiste extremiste, precum Statul Islamic (SI), se inspiră din concepţia wahhabistă.

[citeste si]

La rândul său, liderul grupului parlamentar social-democrat, Thomas Oppermann, a spus să wahhabismul a furnizat o „ideologie completă Statului Islamic şi contribuie la radicalizarea musulmanilor moderaţi din alte ţări". „Este un lucru de care nu avem nevoie şi pe care noi nu îl vrem în Germania", a accentuat parlamentarul german.

Declaraţiile liderilor SPD apar la câteva zile după ce presa a publicat un document intern al Serviciului de informaţii german (BND), conform căruia politica externă promovată de familia regală saudită este „impulsivă" şi constituie o sursă de instabilitate în regiunea Orientului Mijlociu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel