Ofensiva în Siria. Turcia, acuzații la adresa SUA şi Rusia. Ministrul Mevlut Cavusoglu, avertisment

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Ministrul turc al afacerilor externe Mevlut Cavusoglu a avertizat luni că Ankara ar putea lansa noi acţiuni în nordul Siriei împotriva forţelor kurde, acuzând SUA şi Rusia că nu şi-au respectat angajamentele, transmite AFP. 

'Au îndeplinit în totalitate ceea ce este prevăzut de acorduri? Nu, nu au făcut-o, dar ar trebui să o facă', a declarat şeful diplomaţiei de la Ankara, citat de agenţia statală de presă Anadolu. Turcia a lansat pe 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei împotriva miliţiilor kurde YPG, pe care le consideră a fi teroriste, dar care, susţinute de SUA, au luptat împotriva grupării Stat Islamic.

După ce preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit, separat, cu omologul rus Vladimir Putin şi cu cel american, Donald Trump, Ankara a încheiat două acorduri cu Moscova şi Washington în vederea retragerii forţelor YPG din nord-estul Siriei. 'Dacă nu obţinem rezultatul dorit, vom face ce este necesar aşa cum am făcut în operaţiunea (lansată) după ce am încercat cu SUA', a declarat Cavusoglu în faţa unei comisii parlamentare în care a menţionat 'hărţuirea YPG'.

'Trebuie să eliminăm ameninţarea teroristă' de la graniţă, a mai afirmat ministrul turc de externe, o referire la eforturile oficialilor turci şi americani de a obţine retragerea YPG din nord-estul Siriei după ameninţările repetate cu o intervenţie militară, pe care preşedintele Erdogan a început să le lanseze în 2018. Ankara consideră YPG o emanaţie 'teroristă' a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care în 1984 a declanşat o revoltă pe teritoriul Turciei, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel