Ochii albaștri, o mutație genetică veche de peste 10.000 de ani. Ce este efectul Tyndall

foto: Freepik
foto: Freepik

De ce ochii albaștri sunt... albaștri? Iată explicația științifică.

Ochii albaștri sunt considerați de mulți ca fiind speciali, datorită faptului că doar un mic procent al populației planetei are această culoare a ochilor. Cu toate acestea, ceea ce mulți nu știu este că ochii albaștri nu au, de fapt, pigmentul albastru. Percepția de albastru este creată de efectul Tyndall, același fenomen care ne determină să percepem cerul ca fiind albastru.

S-a descoperit că, de fapt, culoarea albastră a irisului se datorează dispersiei Tyndall în stratul turbid al irisului. Irișii bruni și negri au același strat turbid, doar că acesta conține mult mai multă melanină. Aceasta are rol în a absoarbi lumina. În absența ei, stratul devine translucid, se arată într-un studiu academic.

Ce este efectul Tyndall

Efectul Tyndall este fenomenul optic care explică dispersia luminii într-un mediu coloidal sau într-un amestec de particule foarte fine suspendate într-un alt mediu. Acest efect este responsabil pentru fenomene optice precum culoarea cerului și altele asemănătoare.

Când lumina străbate un mediu coloidal sau un amestec de particule fine, lumina cu lungimi de undă mai scurte (cum ar fi albastrul și violetul) este mai puternic dispersată decât lumina cu lungimi de undă mai lungi (cum ar fi roșu și galben). Acest lucru face ca mediul să arate albastru sau cu nuanțe de albastru atunci când este iluminat cu lumina naturală.

Un exemplu obișnuit al efectului Tyndall este observat atunci când lumina soarelui străbate atmosfera, fiind dispersată în toate direcțiile de particulele fine din atmosferă. Aceasta este ceea ce conferă cerului aspectul albastru în timpul zilei.

Studiile efectuate de oamenii de ştiinţă de la Institutul de Genetică de la Universitatea din Copenhaga au ajuns la concluzia că această familie de oameni cu ochi colorați s-a răspândit dintr-o zonă situată la nord de Marea Neagră iar acest lucru s-a întâmplat undeva după ultima eră glaciară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel