"Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte". A permis Moise Legea Sharia?

"Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte" este ceea ce au invocat atât teroriștii care au pus bombele la Maratonul din Boston, cât și teroriștii care au decapitat, joi, un soldat britanic. Legea Sharia sau legea islamică se aplică legal, de către judecătorii islamiști. Ei trebuie să verifice Coranul și învățăturile lui Mohamed înainte de a stabilii sentința. O problemă ridicată este cum să le explici persoanelor de alte religii că islamiștii cred în Legea talionuliui, lege menționată de trei ori și în Biblie. Credincioșii catolici, de exemplu, se întreabă dacă a permis Moise Legea talionului. 

Victimele Maratonului din Bostonul au fost victime colaterale, așa cum sunt musulmanii în război. Teroriștii din Londa au spus atunci când le-au cerut martorilor să-i filmeze "An eye for an eye, a tooth for a tooth". Legea islamică sau Sharia prevede pentru adulter - pedeapsa cu moartea, pentru furt - tăierea mâinii drepte, pentru consumul de alcool - 80 de lovituri de bici. Crima și rănirea gravă se pedepsesc "ochi pentru ochi", scrie islamul-abc.ro. Acest ultim argument stă la baza atacurilor teroriste săvârșite de islamiști.

Legea talionului, de trei ori în Biblie

Legea talionului este una dintre cele mai vechi legi din lume. profamilia.ro amintește că lege talionului apare de trei ori în Biblie. Prima oară "atunci când israeliţii şi-au stabilit tabăra în faţa muntelui Sinai". Moise le-a poruncit: "Iar de va fi şi altă vătămare, atunci să plătească suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior, arsură pentru arsură, rană pentru rană, vânătaie pentru vânătaie". Câteva luni mai târziu s-a stabilit repectarea ei "De va pricinui cineva vătămare aproapelui său, aceluia să i se facă ceea ce a făcut el altuia: fractură pentru fractură, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte; cum a făcut el vătămare altui om, aşa să i se facă şi lui. Cel ce va ucide un dobitoc să dea altul; iar cel ce va ucide un om să fie omorât". Legea a fost repetată pentru a treia oară, în câmpiile Moabului, când evreii trebuiau să pornească la cucerirea Ţării Promise. Atunci Moise le-a spus:  "Să nu-l cruţe ochiul tău, ci să ceri suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dintre pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior" (Dt 19,21). Pentru aceasta, legea a primit numele de "Talion".

Chiar dacă unii creștini se întreabă dacă Moise a permis Legea talionului, profamilia.ro scrie că atunci a permis-o pentru a evolua. Atunci dacă un om îi scotea un ochi altuia, lui îi erau scoși ambii ochi, dacă tăia un deget, îi era tăiat brațul. Legea talionului a venit pentru ca celui care scotea un ochi, să-i fie scos tot un ochi.

Problema, în prezent, este că nu mai trăim într-o lume în care dacă tai un deget, ți se taie o mână și totuși Legea talionului este aplicată de atacatorii islamiști ca urmare a victimelor musulmane colaterale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel