Ocean Cleanup a colectat pentru prima dată deşeuri plastice din Oceanul Pacific

O navă care tractează un uriaş dispozitiv plutitor, creat pentru a curăţa oceanele de acumulările de deşeuri plastice, a colectat pentru prima dată reziduuri din plastic în Oceanul Pacific, a anunţat miercuri fondatorul acestui proiect ecologist, citat de AFP.

Nava a părăsit oraşul San Francisco la începutul lunii septembrie pentru a efectua un test, înainte de a se îndrepta spre 'continentul de plastic' din Pacific. Proiectul, coordonat de Ocean Cleanup, un ONG olandez, şi-a fixat obiectivul de a colecta în următorii cinci ani şi jumătate din 'Marea Insulă de Gunoaie din Pacific (Great Pacific Garbage Patch - GPGP)', o veritabilă pubelă plutitoare, de trei ori mai mare decât suprafaţa Franţei, aflată la jumătatea distanţei dintre California şi Hawaii.

'Astăzi (2 octombrie, n.r.), vă anunţăm că sistemul nostru de curăţare din marea zonă de deşeuri din Pacific a colectat plastic pentru prima dată', a declarat Boyan Slat, CEO-ul şi fondatorul Ocean Cleanup, într-o conferinţă de presă organizată la Rotterdam. 'Este pentru prima dată când cineva recuperează plastic' provenit din acea zonă, a adăugat tânărul olandez în vârstă de 25 de ani. 'Credem că putem cu adevărat să curăţăm oceanele', a adăugat el.

Sistemul de curăţare, imaginat de Boyan Slat în următ cu şapte ani, se afla în etapa de testare de aproximativ un an. Anumiţi oameni de ştiinţă au formulat însă mai multe dubii legate de eficienţa sistemului. Nava tractează un echipament denumit System 001, conceput pentru a aduna plasticul ce pluteşte la suprafaţa oceanelor, pentru a putea apoi să îl scoată din apă şi să îl recicleze.

Tehnologia Ocean Cleanup constă într-un flotor de 600 de metri lungime, aflat la suprafaţa apei, şi o sită scufundată la adâncimea de trei metri. Flotorul asigură flotabilitatea sistemului şi împiedică plasticul să 'evadeze' pe deasupra sa, în timp ce sita împiedică deşeurile să scape pe dedesubt, au explicat reprezentanţii Ocean Cleanup pe site-ul proiectului, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel