Șocant. Propunerea Barnevernet pentru o familie de români. Nu și-au mai văzut copiii din 2012

Foto: Libertatea.ro
Foto: Libertatea.ro

Practicile sistemului de protecție a copilului din Norvegia, Barnevernet, sunt vechi. O știu familii din Lituania, Rusia, Cehia și România, dar și multe altele. Acestea sunt notorii datorită protestelor împotriva sistemului care le-a luat copiii din familie din motive care par absurde. 

Au fost luați copii din familie din cauză că s-ar expune riscului de a fi îndoctrinați religios. Au fost luați copii pentru că mâncau prea multă ciocolată sau pentru că apropierea dintre un copil de patru ani și mama lui i s-a părut suspectă unui asistent social, atât timp cât mama dormea în pat cu fiul său. Recent, o familie de români din Norvegia a fugit când și-a dat seama că dacă mai rămân doar o zi acolo, vor fi lăsați fără copii. Au lăsat totul în urmă și au devenit "fugari", pentru simplul fapt că își iubesc copii și vor să-i protejeze. În România, sistemul de protecție a copilului din Norvegia a devenit cunoscut odată cu situația familiei Bodnariu, o familie formată din mamă norvegiancă și tată român, cărora Barnevernet le-a luat cei cinci copii minori, fără o anchetă prealabilă. 

Caz cutremurător

Doi soți din Arad au pățit același lucru cu ani în urmă. Marius şi Claudia Rădulescu au împreună şapte copii. Pe cinci dintre ei nu i-au mai văzut de aproape patru ani, de când le-au fost luați de autoritățile norvegiene. 

Marius și Claudia au fost acuzați de polițiștii din Norvegia că ar avea probleme cu legea și că nu-și îngrijesc copiii așa cum ar trebui. Acţiunea a fost justificată de o declaraţie a unor oficiali norvegieni, în care tatăl copiilor a fost acuzat că ar fi criminal, deşi omul nu a fost niciodată condamnat de vreo instanţă. Marius Rădulescu are 40 de ani şi a plecat din România imediat după Revoluţie, sperând într-un trai mai bun, pentru el şi familia sa. Arădeanul s-a stabilit în Norvegia, unde a muncit, cu contract, ca şofer, la diferite firme. Însă din 2004, când a venit pe lume primul copil, au început problemele. Pentru că era imigrant, susţine el, a fost acuzat pe nedrept de autorităţile norvegiene că a participat la jafuri armate şi a ucis un poliţist. Şocat de ceea ce i se întâmpla, bărbatul a făcut muncă de detectiv şi după patru ani de procese, ajutat şi de câţiva prieteni, a reuşit să-şi demonstreze nevinovăţia, dovedind că acuzaţiile ce i se aduceau erau false, potrivit Libertatea. În 2011, când băiatul lor a început școala și fetițele urmau să fie înscrise la grădiniță și al cincelea copil era pe drum, Marius s-a adresat protecţiei copilului din Norvegia ca să îl ajute pentru înscrierea celor mici, dar vizitele asistenţilor sociali au devenit suspecte.

"Când ne-au văzut copiii, care sunt frumoşi, chiar unul dintre asistenţii norvegieni m-a întrebat dacă aş fi de acord să se căsătorească un norvegian cu una dintre fetiţe, dar eu am spus că ea va decide asta când va fi mare. Apoi m-au întrebat şi dacă doresc să îi las câteva zile la nişte norvegieni, dar am refuzat", a spus bărbatul, pentru sursa citată. Speriat de insistențele celor de la Barnevernet, Marius și soția lui au decis să se mute în Suedia. Au făcut toate procedurile necesare și au anunțat poliția. Chiar și după ce s-a mutat în Suedia, tatăl spune că Barnevernet, în colaborare cu autoritățile din Suedia, au intrat peste el în casă și i-au luat copiii,

"A fost îngrozitor, vecinii mi-au spus că au fost martori şi copiii au făcut pe ei de frică, îi trăgeau ca pe sacii de gunoi, iar micuţii se zbăteau, urlau..."

"Au intrat în casă, m-au bruscat, au dat cu mine de perete şi au bruscat şi copiii. I-au furat ca să îi dea altor familii", spune printre lacrimi mama. "I-au smuls pur şi simplu de la ea din mâini. A fost îngrozitor, vecinii mi-au spus că au fost martori şi copiii au făcut pe ei de frică, îi trăgeau ca pe sacii de gunoi, iar micuţii se zbăteau, urlau...", continuă tatăl. De patru ani, din 2012, părinții se luptă să-și ia copiii înapoi. Ei se plâng că autoritățile române nu-i ajută. 

"Sincer vă spun, habar nu am dacă mai îmi trăiesc copiii"

"Nu vreau să jignesc pe cineva, dar e vorba de copiii mei, suntem batjocoriţi de cei care muncesc în instituţia statului român, de multe ori mi se închide telefonul. Sincer vă spun, habar nu am dacă mai îmi trăiesc copiii. Chiar nu ştiu nimic. Nu e în stare nimeni să îmi spună dacă vreun copil mai trăieşte. Nu se poate ca noi să fim mereu oaia neagră, ei ne lovesc, mi-au bătut soţia. Îşi bat joc de noi din cauza lipsei de implicare a autorităţilor româneşti. Eu m-am rugat lui Dumnezeu să nu mor până nu îmi iau copiii şi când îi văd, îi dau soţiei, iar apoi voi putea muri", a conchis bărbatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel