Medierea nu este obligatorie, a hotărât CCR

zegrean-dece
zegrean-dece

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, miercuri, că sunt neconstituționale dispozițiile care prevăd că părțile sunt obligate să participe la ședința de informare privind avantajele medierii, precum și respingerea, în caz de neîndeplinire a acestei obligații, a cererii de chemare în judecată ca inadmisibilă.

Până la această decizie, părțile erau obligate să se prezinte la mediere, în mod contrar acțiunea fiind anulată. Acum părțile merg la mediere doar dacă primesc această solicitare din partea judecătorului, pe când până la această decizie părțile nu se puteau prezenta în fața instanței fără procedura medierii.

"CCR, cu unanimitate de voturi, a admis miercuri excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.2 alin.(1) și (1) indice 2 din Legea 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator sunt neconstituționale", se arată într-un comunicat al CCR transmis miercuri Agerpres.

Judecătorii au apreciat că participarea la ședința de informare privind avantajele medierii trebuie să fie facultativă sau la recomandarea instanței de judecată.

Art. 2 alin (1) stabilește că: "Dacă legea nu prevede altfel, părțile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate să participe la ședința de informare privind avantajele medierii, inclusiv, dacă este cazul, după declanșarea unui proces în fața instanțelor competente, în vederea soluționării pe această cale a conflictelor în materie civilă, de familie, în materie penală, precum și în alte materii, în condițiile prevăzute de lege".

De asemenea, alin. (1) indice 2 al aceluiași articol: "Instanța va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligației de a participa la ședința de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanșarea procesului până la termenul dat de instanță în acest scop, pentru litigiile în materiile prevăzute de art. 60 indice 1 alin. (1) lit. a)-f".

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și Curții de Apel București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel