Obama: Tot Washingtonul a crezut că Putin e un geniu. Avem un mare avantaj asupra Rusiei

Președintele Barack Obama spune că cei care l-au crezut pe liderul rus Vladimir Putin un "geniu" pentru anexarea Crimeei s-au convins că se înșelau. Referindu-se la criza economică din Rusia, Obama a precizat că marele avantaj al SUA în fața Moscovei este o economie diversificată, bazată pe industria manufacturieră.

"Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat în ultimii șase ani, și care nu întotdeauna se potrivește cu ciclul știrilor, este acela de a avea puțină răbdare strategică. Vă puteți aminti că în urmă cu trei sau patru luni, toți de la Washington erau convinși că Putin era un geniu", a spus Obama, luni, într-un interviu acordat National Public Radio, care va fi, probabil, ultimul din acest an.

"La acel moment, eu am spus că noi nu vrem război cu Rusia, dar putem aplica presiune sistematică lucrând împreună cu partenerii noștri europeni, să fim coloana vertebrală a unei coaliții internaționale care să se opună acțiunii Rusiei de a viola suveranitatea altei țări, și că, peste un timp, asta va deveni o greșeală strategică pentru Rusia

Băsescu, atac violent la Putin și o înțepătură pentru Obama

Și astăzi simt că cel puțin unii oameni din afara Rusiei se gândesc că Putin nu a fost chiar așa deștept", a mai arătat Obama.

Obama: noi nu am colonizat state pentru a le înhăța resursele

Liderul de la Casa Albă a reluat o idee pe care a exprimat-o și cu alte ocazii, anume că Rusia este vulnerabilizată de faptul că nu produce nimic și este dependentă de petrol.

"Când ne confruntăm cu o problemă precum Ucraina, trebuie să fim fermi cu rușii, dar trebuie în același timp să ne asigurăm că noi suntem în ordine din punct de vedere fiscal; trebuie să fim siguri că facem ce trebuie pentru a ne asigura baza manufacturieră, deoarece, în definitiv, marele nostru avantaj asupra Rusiei este acela că avem o economie dinamică și vitală, iar ei nu. Ei se bazează pe petrol; noi ne bazăm pe petrol, Ipad-uri, filme și multe altele", a spus Obama.

Deși Statele Unite ale Americii au fost acuzate că au invadat Irakul pentru petrol, Obama insistă că  "America nu a avut niciodată treabă cu a coloniza alte state pentru a le înhăța resursele; noi nu am forțat niciodată prin violență pe cineva să facă ceea ce noi nu putem. Când am făcut asta, apropo, nu a ieșit prea bine. Nu e cea mai bună tradiție a noastră".

Transcriptul integral al interviului acordat de președintele Obama pentru NPR poate fi citit AICI (în engleză)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel