Obama, în Afganistan la un an de la uciderea lui Osama bin Laden

obama
obama

Barack Obama a sosit, marţi, într-o vizită-surpriza în Afganistan pentru a semna un acord cu omologul său Hamid Karzai, la un an de la eliminarea lui Osama bin Laden.

[caption id="attachment_180125" align="alignleft" width="310" caption="Foto: Reuters"][/caption]

Preşedintele american, care a plecat în secret de la Washington în noaptea de luni spre marţi, a aterizat la baza militară aeriană de la Bagram, la 50 km de Kabul. El s-a dus apoi cu elicopterul la palatul prezidenţial din Kabul, la scurt timp după 23.00 ora locală. Cei doi preşedinţi ar urma să semneze un acord de parteneriat strategic destinat să determine relaţiile dintre Kabul şi Washington după 2014. Niciun detaliu nu a fost dezvăluit despre conţinutul acestui acord finalizat în aprilie şi care ar trebui ratificat de parlamentele ambelor tari.

Kabulul a obţinut satisfacţie în legătură cu două condiţii pe care le-a pus pentru a semna acordul – transferul controlului către autorităţile afgane al închisorii de la Bagram şi oprirea raidurilor nocturne ale forţelor internaţionale împotriva insurgenţilor talibani.

Statele Unite au desfăşurat 87.000 de militari în Afganistan, de departe cel mai mare contingent al forţei NATO -ISAF, care cuprinde în total 130.000 de soldaţi.

Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat miercuri că victoria asupra grupării Al-Qaida este "la îndemână" şi a reînnoit apelul său către talibani pentru ca aceştia să participe la reconcilierea naţională în Afganistan.

"Ţelul pe care l-am fixat, acela de a învinge Al-Qaida şi de a îi împiedica să se reorganizeze este la îndemâna noastră ", a declarat Obama în timpul unui discurs în care s-a adresat compatrioţilor săi, la încheierea unei vizite surpriză de câteva ore în Afganistan unde a semnat un acord strategic, la un an de la eliminarea lui Osama bin Laden.

 Preşedintele, care a ţinut acest discurs în baza aeriană din Bagram, aflată la 50 de kilometri distanţă faţă de Kabul, a reamintit că negocierile cu talibanii au fost începute deja.

 " Am spus clar că ei pot conta pe viitor dacă se vor îndepărta de Al-Qaida şi vor respecta legile afgane. Mulţi dintre membrii lor şi-au exprimat interesul pentru reconciliere. Calea spre pace este trasată în faţa lor ", a adăugat Obama.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel