Obama: Georgia și Ucraina nu intră în NATO

Ucraina și Georgia nu sunt pe drumul accederii în NATO, a declarat, miercuri, președintele american Barack Obama, într-o conferință de presă comună susținută la Bruxelles alături de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și de președintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Obama a început prin a lăuda prestația "extraordinară" în fruntea NATO a actualului secretar-general, danezul Anders Fogh Rasmussen, a cărui mandat expiră în august. 

Președintele american a ținut să sublinieze din nou că art. 5 din actul fondator al NATO, cel care se referă la apărarea colectivă, este piatra unghiulară a alianței militare. 

Cât despre Ucraina și Georgia, el a spus că nu sunt pe drumul către NATO și că "nu au existat planuri pentru extinderea" Alianței.

Barack Obama a amintit că una dintre temerile invocate de Rusia atunci când a anexat Crimeea a fost aceea a intrării Ucrainei în NATO.

"Ucraina nu a aplicat din cauza relației complexe cu Rusia, nu cred că acest lucru se va schimba foarte curând", a precizat el.

Georgia și Ucraina sperau să obțină un Membership Action Plan (MAP) la summit-ul NATO de la București, din 2008, dar în ciuda sprijinului afișat de SUA și Canada, cele două foste republici sovietice au fost amânate, din cauza opoziției făcută de Franța și Germania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel