Obama a ajuns în Polonia. Băsescu și Corlățean, la Varșovia

Avionul prezidențial american, Air Force One, a aterizat luni dimineață pe aeroportul din Varșovia. Întâlnirile președintelui Barack Obama în Polonia sunt parte a unui turneu european care-l va purta pe liderul SUA în Belgia și Franța. Cu două ore înainte de sosirea lui Obama, în Polonia a ajuns șeful diplomației americane, John Kerry.

Președintele Traian Băsescu va participa la dejunul de lucru oferit de preşedintele SUA, Barack Obama, şi de preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski. 

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, va zbura și el spre Varșovia, la invitația omologului său polonez, Radoslaw Sikorski, anunță MAE într-un comunicat de presă.

Discursul lui Barack Obama este așteptat să se centreze pe reasigurarea sprijinului SUA pentru aliații săi din Estul Europei, semnal de forță ce urmărește să pună presiune pe Rusia în contextul crizei ucrainene.

În aprilie, SUA a trimis 150 de soldați în Polonia pentru exerciții militare. Între timp, diplomația poloneză a cerut dislocarea a 10.000 de soldați NATO la granița cu Ucraina.

Citește și: De Ce tace Băsescu după vizita lui Joe Biden

Statele Unite şi Polonia vor găzdui, marţi după-amiază, o întâlnire cu aliaţii lor apropiaţi din Europa Centrală şi de Est. La întâlnire vor participa, în afară de Statele Unite şi Polonia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România şi Slovacia.

Conform MAE, ceremoniile din Polonia marchează împlinirea a 25 de ani de la primele alegeri parţial libere, la 4 iunie 1989, care au însemnat pentru Polonia căderea comunismului şi începutul transformărilor democratice, sociale şi economice.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, alături de omologii săi prezenţi la ceremoniile de la Varşovia, va participa la dejunul de lucru, oferit de către preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, şi de Preşedintele SUA, Barack Obama, şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est. Din această  perspectivă, prezenţa la aceste evenimente constituie nu doar un prilej de confirmare a drumului comun al Poloniei şi României spre libertate, dar și o oportunitate pentru promovarea pozițiilor și intereselor în plan bilateral, precum și coordonarea cu Polonia în dosarele de interes comun, în plan european şi euro-atlantic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel