"Oamenii vor să urce cu moartea în rucsac" pe Mont Blanc. Se cere un depozit de 15.000 de euro pentru aventurieri: Un grup de români, în dresuri și cu pălării de paie, a vrut să ajungă în vârf

foto pexels
foto pexels

Ca să urci pe Mont Blanc îți va trebui mai mult decât condiție fizică și spirit de aventură... mai mult cu 15.000 de euro/persoană. 

Suma de 15.000 de euro este un fond ușor macabru... pentru eventualitatea în care va trebui să fii salvat/ă sau în caz de deces. Așadar, dacă vrei să ajungi pe Mont Blanc, va trebuie să depui și acest fond de ”siguranță”. Decizia - poate radicală - a fost luată și în baza exemplului unui grup de români ce au vrut să cucerească cel mai înalt vârf din Alpi în pantaloni scurți, dresuri și pălării de paie. 

10.000 de euro pentru salvare, 5.000 pentru înmormântare

Jean-Marc Peillex, primarul oraşului Saint-Gervais-les-Bains, de unde alpiniştii pot ajunge în vârful celui mai înalt vârf din vestul Europei, prin Ruta Goûter, a impus măsura ca răspuns la zeci de oameni care sfidau avertismentele şi s-au angajat în ceea ce el l-a descris drept "un joc de ruleta rusească” notează Rador. Conform hotărârii, 10.000 de euro ar acoperi costul salvării și 5.000 de euro costul înmormântării. 

Din cauza căderilor puternice de pietre, ghizii locali nu mai urcă pe traseu încă de la jumătatea lunii iulie. În plus, valul de căldură intens și prelungit a făcut condițiile de pe munte mai periculoase. 

”Oamenii vor să urce cu moartea în rucsac”

Jean-Marc Peillex acuză, pe Twitter, că este rezultatul faptului că "pseudo-alpinisti" au ignorat avertismentele. Primarul s-a referit la cinci vizitatori români care au încercat ascensiunea ”purtând pantaloni scurţi, dresuri şi pălării de paie" şi au trebuit să fie întorși înapoi de poliţia montană.

"Oamenii vor să urce cu moartea în rucsac", a adăugat el. "Aşa că să anticipăm costul necesar pentru salvarea lor şi pentru înmormântarea lor, pentru că este inacceptabil ca contribuabilii francezi să plătească factura" continuă primarul. 

Primarul italian: Muntele nu este o proprietate

Vârful poate fi atins şi luând poteca Ratti din Courmayeur, pe versantul italian al Mont Blancului, deşi este mult mai puţin folosit. Totuşi, Roberto Rota, primarul din Courmayeur, a spus că nu are de gând să restricţioneze accesul. "Muntele nu este o proprietate", a spus el. "Noi, în calitate de administratori, ne putem limita la a raporta condiţii suboptime de-a lungul rutelor, dar a cere un depozit pentru a urca în vârf este cu adevărat suprarealist” consideră Roberto Rota. 

Peste 100 de oameni au murit pe traseul Goûter în ultimii 20 de ani. Mont Blanc, cunoscut şi sub denumirea La Dame Blanche ("Doamna Albă"), este cel mai înalt vârf din Alpi şi din Europa de Vest, situat pe graniţa dintre Franţa şi Italia, în apropiere de colţul celor trei frontiere ale celor două ţări cu Elveţia.

La începutul lunii iulie, s-a dat alerta și-n Italia cu privire la un grup de români, în urma unei avalanșe în Alpi. Presa din peninsulă a relatat că-n rândul victimelor sunt și români. Dar, spre bucuria familiei din țară, grupul de români a fost cazat într-o locaţie fără acces la mijloace de comunicaţie. Familia din România, care a semnalat dispariția din Alpi, Italia, a informat Ministerul de Externe că a fost contactată de cei declarați anterior dispăruți. 

Citește aici mai mult despre acest subiect

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel