Oameni cu dizabilităţi în cuşti, la Sighetu Marmaţiei. Preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea: Nu se poate aşa ceva. Trebuie să răspundă

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a cerut un raport din partea DGASPC privind situația de la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmației, după anunțul făcut de CRJ, potrivit căruia pacienții sunt ținuți în cuști sau legați cu cârpe.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a cerut un raport din partea DGASPC Maramureș privind situația de la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmației.

„Eu nu am niciun fel de atribuții executive, dacă s-a solicitat prezența mea, voi merge, dar noi, CJ Maramureș, asigurăm doar finanțarea centrului, în baza propunerilor făcute de DGASPC Maramureș, în subordinea căreia se află. Anul trecut și în acest an am asigurat bugete la maximum din ce ni s-a cerut, salarii, dar și investiții. Acolo intervine partea funcționarilor publici, care sunt specializați în acest domeniu, și care trebuie să răspundă. Am cerut un raport de la DGASPC Maramureș despre situația de la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmației pe care sper să îl primesc miercuri”, a spus Zetea, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că așteaptă explicații din partea conducerii DGASPC Maramureș despre situația relatată de Centrul pentru Resurse Juridice, deoarece personalul de specialitate nu era prezent în unitatea medicală de la Sighetu Marmației.

"Sunt funcționari care trebuie să răspundă"

„Erau doar niște asistente. Într-un astfel de centru nu este permis să lipsească oameni, unde erau plecați, după țigări? De ce nu erau la muncă? Nu se pot băga beneficiarii centrului în cuști, nu sunt specialist, dar din câte știu în astfel de cuști sunt băgați oameni doar cu recomandarea medicului psiholog. Este vorba de persoane violente, care au nevoie de o perioadă de calmare. Doar medicul psiholog poate recomanda. Oameni în cuști și oameni legați cu cârpe de pat, nu se poate așa ceva. Sunt funcționari care trebuie să răspundă”, a mai spus președintele CJ Maramureș.

Directorul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, Radu Dunca, susține că este vorba despre o instituție, Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap, care are în folosință o clădire în curtea spitalului pe care îl conduce. „Nu are nic o legătură cu spitalul”, a spus Dunca.

Ce a transmis Centrul de Resurse Juridice 

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a avertizat, marți, că la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap din Sighetu Marmației mai multe persoane cu dizabilități psihosociale și intelectuale sunt închise în cuști, altele fiind legate cu cămăși și fâșii din cârpe de paturi.

Centrul de Resurse Juridice solicită deplasarea și intervenția de urgență a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, a președintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției privind
Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Florinel Butnaru, a Mecanismului Național de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, Magda Ștefănescu, a președintelui Consiliului Județean, Gabriel Valer Zetea, a Agenției Județene pentru Prestații și Inspecție Socială Maramureș și a Directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, Alina Coste Mădăraș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel