Oameni atacaţi de urşi în România. Cronologie 2013-2018

Ursi
Ursi

Atacul urșilor asupra oamenilor are cauze diverse, iar soluțiile pentru îndepărtarea lor nu sunt foarte la îndemâna autorităților.

Ultimul atac înregistrat este din 5 august 2018, când doi bărbați au suferit leziuni și au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, după ce au fost atacaţi de urs la Băile Tuşnad.

Potrivit comandantului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, col. Dan Iamandi, s-a semnalat, la numărul de urgenţă 112, prezenţa unei ursoaice la Băile Tuşnad, cu doi pui care sunt blocaţi în tomberonul situat în spatele gării. La sosirea echipajului de jandarmi, ursuleţii fuseseră eliberaţi din tomberon de o persoană din localitate şi fugiseră, împreună cu mama lor.

Cele mai grave incidente de acest gen produse în ultimii ani:

21 aprilie 2013 - Doi ciobani au fost atacaţi de un urs în zona de nord a judeţului Harghita. Unul dintre ei a reuşit să se salveze, iar al doilea a fost găsit mort de către echipele de poliţişti, jandarmi şi silvicultori, după câteva ore de căutări. Cele două victime, de 49 ani şi 59 de ani, se aflau cu oile la păscut la aproximativ doi kilometri de comuna Bilbor.
15 septembrie 2012 - Un bărbat de 71 de ani a murit în comuna dâmboviţeană Pietroşiţa, după ce a fost atacat de un urs, în timp ce culegea prune.

Alte incidente de acest fel care au avut loc în ultimii ani:

2018
25 iulie - Un tânăr de 27 de ani, care a fost atacat de un urs, la Băile Tuşnad, a fost transportat la spital cu răni în zona pieptului, el fiind internat în Secţia de Boli Infecţioase.
12 iunie - Un cioban care păştea oile, pe un câmp din apropierea satului Şoimuşu Mic, a ajuns a spital, după ce a fost atacat de un urs.
18 mai - O turistă din Ungaria, venită în Harghita pentru pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc, a ajuns la spital după ce a fost muşcată de un urs, la lacul Sf. Ana.
6 februarie - Un tânăr a ajuns la spitalul din Odorheiu Secuiesc, după ce a fost atacat de un urs. Tânărul, din localitatea Eliseni, se afla la 300 de metri de sat, la liziera pădurii şi tăia nuiele de alun, când a fost atacat de un urs. Bărbatul a povestit că nu a făcut nimic care să fi deranjat animalul şi că a reuşit să scape după ce ursul s-a speriat de un localnic care trecea prin zonă şi care a chemat şi Ambulanţa.

2017
1 decembrie - Un bărbat în vârstă de 49 de ani, din comuna Lunca de Sus, a ajuns la spital, după ce a fost atacat de un urs în propria gospodărie şi a fost salvat de câini, care au alungat animalul.
3 noiembrie - Un bărbat în vârstă de 28 de ani, din localitatea Hârseni, judeţul Braşov, a fost atacat de urs, prezentând plăgi muşcate la membrele superioare şi inferioare, el fiind conştient.
23 octombrie - Un bărbat în vârstă de 39 de ani şi o fată de 14 ani, ambii din municipiul Făgăraş, au fost atacaţi de urs, suferind plăgi şi zgârieturi. Incidentul s-a petrecut pe strada Câmpului din municipiu, în apropierea unui bloc. Bărbatul a suferit zgârieturi, iar fetiţa a avut o plagă muşcată la nivelul şoldului stâng şi zgârieturi la umăr. Bărbatul s-a deplasat singur la spital, iar fetiţa a fost transportată cu un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Făgăraş. Ocolul Silvic din Făgăraş a primit aprobare de la Ministerul Mediului pentru recoltarea ursului.
13 august - Un tânăr de 28 de ani, din localitatea Voşlobeni, judeţul Harghita, a fost internat la Spitalul municipal din Gheorgheni, după ce a fost atacat de urs la stâna de vaci la care se afla, situată la circa un kilometru distanţă de localitatea amintită. Bărbatul a fost muşcat de coapsa şi antebraţul drept, starea lui fiind stabilă.
8 iulie - Doi ciobani au ajuns cu multiple leziuni muşcate, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, după ce au fost atacaţi de un urs în timp ce se aflau cu oile la păscut, la aproximativ opt kilometri de localitatea Mădăraş. Un urs a atacat turma şi când ciobanii au încercat să alunge animalul, acesta i-a atacat şi le-a provocat multiple răni muşcate. Cei doi au reuşit să scape după ce în ajutorul lor au venit câinii ciobăneşti, care au alungat ursul. Cei doi ciobani au ridicat la şapte numărul persoanelor rănite în urma unor atacuri de urs produse în Harghita de la începutul anului.
24 iunie - Un cioban a fost atacat de un urs în timp ce se afla cu oile la păscut, în zona localităţii Dăneşti, judeţul Harghita. Victima, de 56 ani, se afla pe o păşune, în apropierea stânei, când turma sa de oi a fost atacată de urs. Bărbatul a vrut să alunge animalul, dar acesta l-a atacat, l-a trântit la pământ şi l-a muşcat de coapse. El a fost salvat de câinii ciobăneşti, care au reuşit să alunge ursul.
24 mai - Doi bărbaţi au fost duşi pentru îngrijiri la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Buzău după ce au fost atacaţi de o ursoaică în timp ce se deplasau pe un drum forestier, la ieşirea din satul Cătiaşu, comuna buzoiană Chiojdu. Cei doi se întorceau de la o păşune când au fost atacaţi de ursoaica, însoţită de pui şi nu au avut timp să reacţioneze. Bărbaţii, cu vârste de 35 de ani, respectiv 60 de ani, au reuşit să scape şi au sunat după ajutor, fiind transportaţi cu două ambulanţe la spital.
1 mai - Doi ciobani au ajuns la spital, după ce au fost muşcaţi de un urs, în timp ce se aflau la o stână din apropierea municipiului Miercurea Ciuc, jud. Harghita. Unul dintre bărbaţi a fost diagnosticat cu plagă muşcată la falanga unei mâini, iar al doilea a suferit o plagă muşcată la gamba şi la laba piciorului drept, ambii fiind în afara oricărui pericol.
25 aprilie - O fetiţă de 12 ani din comuna Răstoliţa, jud. Mureş, a fost atacată de urs, în timp ce se afla într-o curte. Fetiţa a fost preluată de un echipaj SMURD şi transportată la Spitalul Municipal Reghin, cu răni în zona hemitoracelui stâng, starea ei nefiind gravă.

2016
29 octombrie - Un tânăr, cetăţean american, a fost atacat de urs, la Pietrele lui Solomon, o zonă de agrement de la marginea Braşovului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, Ciprian Sfreja, tânărul, în vârstă de 20 de ani, avea o plagă muşcată la antebraţul stâng. El a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Braşov pentru investigaţii.
25 iulie - Un cioban a fost atacat de un urs în zona Lacului Pietrele, din Masivul Retezat, jud. Hunedoara. Victima, în vârstă de 63 de ani, a suferit mai multe leziuni pe torace, spate şi picioare, răni ce au impus preluarea sa de către salvamontişti şi internarea în spital pentru îngrijiri medicale.
14 iulie - Un bărbat a fost atacat de un urs pe strada Calcarului din cartierul braşovean Răcădău. Bărbatul, având vârsta în jur de 60 de ani, a suferit răni multiple, printre care o rană mai gravă la nivelului gâtului, leziuni şi plăgi la nivelul capului, membrelor, toracelui. Ursul care a atacat, în urmă cu câteva zile, şi un bărbat în vârstă de 64 de ani, care se afla în pădure la marginea cartierului braşovean Răcădău, a fost împuşcat.
1 iulie - O fetiţă de 13 ani a fost rănită de un urs care ar fi încercat să sară peste cortul în care se afla minora şi care era campat în zona Valea Cerbului, spre Gura Diham, jud. Prahova, ea având nevoie de îngrijiri medicale pentru că avea plăgi superficiale.
29 iunie - Un bărbat din municipiul harghitean Topliţa a suferit mai multe traumatisme şi leziuni şi a fost internat în spital, după ce fost atacat de un urs, atunci când se afla la cules de ciuperci.
22 iunie - Un cioban în vârstă de 41 ani a fost atacat de un urs, în timp ce se afla la o stână de pe raza localităţii Dorolea din judeţul Bistriţa-Năsăud, ciobanul fiind transportat cu un elicopter SMURD la Târgu Mureş pentru a primi îngrijirile necesare. Bărbatul de 41 ani a fost preluat conştient, având o gambă sfâşiată şi plăgi în zona toracelui cauzate de ghearele animalului, însă rănile nu au fost de natură să îi pună viaţa în pericol.
28 mai - Un tânăr în vârstă de 25 de ani din Braşov a fost atacat de un urs, în timp ce se afla în pădure, în zona Bunloc, de lângă Săcele. Tânărul atacat de urs a suferit mai multe plăgi la glezne, abdomen, torace, gât, dar a reuşit să coboare până la baza muntelui, la telescaun şi să ceară ajutor. A fost conştient şi a fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.
19 ianuarie - Un bărbat în vârstă de 39 de ani a fost rănit grav de un urs în pădurea satului băcăuan Camenca.

2015
30 august - Un băiat de 13 ani şi un bărbat de 42 de ani au fost atacaţi şi răniţi de un urs, la o stână de la marginea judeţului Cluj.
24 august - Un copil de 14 ani, care se afla la o stână de vite, a fost atacat de un urs. Copilul a fost internat la Spitalul Municipal din Gheorgheni cu multiple plăgi muşcate.

2014
12 august - Un cioban a fost atacat de urs la o stână din zona lacului Zănoaga (2.010 m), în Masivul Retezat. Victima de 54 de ani, din localitatea Baru Mare, lucra la stâna din Zănoaga împreună cu alţi doi ciobani. După atac, victima a reuşit să ajungă la refugiul Salvamont Zănoaga, împreună cu un alt cioban de la stână. Salvamontiştii care se aflau de serviciu i-au acordat primul ajutor, iar bărbatul a fost stabilizat.
28 ianuarie - Un bărbat a fost atacat de un urs, în timp ce se deplasa spre locuinţa sa din apropierea cabanei de la Padina. Acesta a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la spital. Starea sa nu a fost gravă, acesta suferind mai multe zgârieturi în urma atacului ursului.

2013
21 august - Un bărbat de 58 de ani din localitatea buzoiană Gura Teghii a ajuns la Spitalul judeţean de urgenţă Buzău în stare gravă, după ce a fost atacat de o ursoaică. Bărbatul a suferit politraumatisme la cap, braţe şi torace.
27 iulie - Un sibian în vârstă de 60 de ani, din comuna Porumbacu de Jos, a scăpat doar cu două răni, la piciorul stâng şi mâna stângă, după ce a fost muşcat de un urs.
3 iulie - Un bărbat de aproximativ 40 de ani, care se afla la cules de fructe de pădure în zona Pasului Tihuţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost atacat de un urs, însă a reuşit să se salveze şi să sune după ajutor. Bărbatul a fost preluat cu răni la coapsa superioară, în zona fesieră şi în zona mâinilor.
31 mai - O femeie din comuna Groşii Ţibleşului a fost atacată de urs în timp ce culegea ciuperci într-o pădure din apropierea satului. Victima, de 66 de ani, a fost internată, la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare cu răni multiple pe corp, mâini, scalp şi gât.
21 aprilie - Doi ciobani au fost atacaţi de un urs în zona de nord a judeţului Harghita. Unul dintre ei a reuşit să se salveze, iar al doilea a fost găsit mort de către echipele de poliţişti, jandarmi şi silvicultori, după câteva ore de căutări. Cele două victime, de 49 ani şi 59 de ani, se aflau cu oile la păscut la aproximativ doi kilometri de comuna Bilbor.
9 aprilie - Un bărbat în vârstă de 29 de ani a fost atacat de un urs în pădurea din zona localităţii Cavnic, în Munţii Gutâiului, la o distanţă de aproximativ 200-300 de metri de locuinţe. Bărbatul a reuşit să scape după ce i-a aplicat mai multe lovituri de cuţit. Acesta a ajuns la spital având răni superficiale la braţ şi degete.

Vezi și: Nou atac al urșilor la Băile Tuşand. Tibor: ”De ceea ce ne era frică nu am scăpat”


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel