O televiziune importantă, sancționată de CNA cu întreruperea emisiei 10 minute

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) au dispus, în ședința de marți, sancțiuni dure pentru Kanal D și Antena 1, pentru depășiri uriașe ale timpului alocat publicității în lunile noiembrie și decembrie. Astfel, Kanal D a fost sancționată cu întreruperea emisiei pentru 10 minute - timp în care va fi difuzat doar textul sancțiunii CNA, în timp ce Antena 1 a primit amenda maximă de 200.000 de lei.

Posturile tv au fost sancționate pentru nerespectarea articolului 35 din Legea Audiovizualului și anume: "(1) Proporția de spoturi publicitare televizate și spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăși 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăși 8 minute din timpul oricărei ore date. (2) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică în cazul anunțurilor radiodifuzorului în legătură cu propriile sale programe și cu produsele auxiliare derivate direct din acestea, al anunțurilor de sponsorizare și al plasărilor de produse", potrivit Agerpres.

Cele două măsuri au fost aprobate cu șase voturi "pentru" și două "împotrivă", la propunerea Monicăi Gubernat. Ședința CNA de marți a fost condusă de Radu Herjeu.

În cazul Kanal D, a fost aplicat articolul 95, punctul 1. a. din Legea Audiovizualului: "În cazul săvârșirii repetate a uneia dintre faptele prevăzute la art. 90 alin. (1) și la art. 91 alin. (1), Consiliul poate decide aplicarea uneia dintre următoarele sancțiuni: a) obligarea radiodifuzorului de a difuza timp de 10 minute, între orele 19,00 și 19,10, numai textul deciziei de sancționare".

Depășirile timpului regulamentar de publicitate au fost măsurate în urma monitorizărilor din lunile noiembrie și decembrie 2015, conform Agerpres.

Astfel, în noiembrie, Antena 1 a avut 126 de depășiri, însemnând 6 ore, 1 minut și 20 de secunde, iar Kanal D — 141 de depășiri, cu un total de 4 ore, 48 de minute și 24 de secunde.

În decembrie, Antena 1 a avut un total de 109 depășiri cu un timp total de 4 ore, 13 minute și 49 de secunde, iar Kanal D — 104 depășiri, cu un total de 3 ore, 32 de minute și 7 secunde.

"Faptul că unele posturi încalcă legea înseamnă că fac rost de un venit în plus care influențează negativ concurența. Veniturile (din publicitate — n.r.) sunt mult mai mari decât amenda maximă pe care o puteți primi. Nu întâmplător doar aceste două posturi depășesc", a spus Lorand Turos, membru al CNA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel