O secetă ne-naturală a declanșat războiul civil și exodul refugiaților din Siria

Un studiu publicat în Revista Academiei de Științe din SUA demonstrează legătura dintre războiul civil din Siria și un fenomen cu impact planetar, care va schimba destinul omenirii. Cercetătorii sunt de părere că o secetă prelungită, a cărei cauze nu pot fi explicate de evoluția naturală a vremii în zonă, a lovit Siria, destabilizând regimul Assad.

Sociologii sunt de acord că seceta extremă care a durat din 2006 până în 2010 a accentuat dezechilibrele din societatea siriană și a dus la revoltele din 2011, care au declanșat războiul civil și cel mai mare val de migrație din istoria modernă.  

Activitățile umane, cea mai probabilă cauză a secetei

Ce a produs, însă, o secetă atât de devastatoare? Simulările computerizate efectuate o echipă condusă de Colin P. Kelley arată că seceta este rezultatul unei atenuări a curenților atmosferici care aduceau aer umed din Mediterana, combinate cu o încălzire a uscatului, care a accentuat evaporarea apei din sol.

Practic, avem prima demonstrație științifică a legăturii cauzale între încălzirea globală și deșertificarea unei țări, a declarat  Martin P. Hoerling, meteorolog la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) , potrivit New York Times. Putem afirma că modificarea climei, indusă de activitățile umane,  este cea mai probabilă cauză  a secetei dezastruoase din Siria, a adăugat omul de știință.

Seceta a determinat exodul a 1,5 milioane de sirieni din zonele agricole în orașe. Măsurile luate de regimul Assad nu au făcut decât să toarne gaz peste foc. Guvernul a dat permisiune de forare pentru puțuri de irigație doar unor apropiați ai regimului, iar protestele au fost reprimate violent. Nemulțumirile, izbucnite în martie 2011, când mai mulți tineri au fost arestați în orașul Darra, s-au generalizat în toată țara, declanșând un război civil care nu s-a încheiat nici în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel