O româncă a câștigat la CEDO în detrimentul Italiei. Filmul evenimentelor

Italia a fost condamnată la CEDO din cauza unei românce. Românca, victima unor abuzuri familiale, a cerut ajutorul, fără să îl primească. Ea va fi acum despăgubită.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a fost sesizată la 23 mai 2014 de victimă, românca Elisaveta Talpiş, din cauza refuzului instanţelor italiene de a-i acorda protecţie în ciuda numeroaselor sale solicitări.

Femeia are dublă cetăţenie - română şi moldoveană - și a fost victima unui soţ alcoolic, violent şi asasin al fiului lor. În pofida solicitărilor sale de asistenţă, românca nu a primit niciun ajutor.

În consecință, Italia a fost condamnată joi de CEDO, informează Agerpres.

Prima solicitare datează din iunie 2012. Poliţia din Remanzacco, în provincia Friuli-Veneţia (nord-estul Italiei) unde locuia cuplul, a constatat pur şi simplu starea de ebrietate a soţului, un cetăţean moldovean, şi rănile de pe corpul femeii într-un raport privind incidentul. 

O nouă intervenţie a fost solicitată în august acelaşi an după o agresiune cu cuţitul, însă poliţiştii s-au mulţumit doar să îl atenţioneze verbal pe soţ. Elisaveta Talpiş a depus plângere în septembrie pentru ”abuz” şi a cerut autorităţilor să ia măsuri de urgenţă pentru a-i proteja astfel pe cei doi copii ai lor. Însă plângerea a fost clasată în august 2013. 

[citeste si]

Câteva luni mai târziu, în noiembrie, femeia a solicitat o nouă intervenţie a poliţiei. Soţul său a fost transportat la spital în stare de ebrietate, însă a fost externat în cursul nopţii. A fost controlat şi atenţionat verbal de poliţie, care i-a permis totuşi să se întoarcă acasă unde, înarmat cu un cuţit de bucătărie, şi-a agresat soţia şi şi-a ucis fiul care a încercat să se interpună. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea fiului şi pentru tentativă de a-şi ucide soţia. 

Judecătorii CEDO s-au exprimat cu severitate împotriva ”pasivităţii” autorităţilor judiciare italiene, care "nu poate fi explicată prin nimic". CEDO a condamnat Italia pentru încălcarea Articolului 2 (dreptul la viaţă) şi Articolului 3 (care interzice tratamentele inumane sau degradante) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi a mai stabilit că Elisaveta Talpiş a fost "victimă, în calitate de femeie, a unei discriminări care contravine Articolului 14 din Convenţie". 

Statul italian va trebui să îi plătească femeii 30.000 de euro reprezentând daune morale şi 10.000 de euro pentru taxe şi cheltuieli de judecată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel