Profesoara din Rusia, înregistrată când a dat cărțile pe față despre război, riscă 10 ani de închisoare. Cum descrie momentul în care a fost sunată de FSB

O profesoară din Rusia riscă 10 ani de închisoare, după ce elevii au înregistrat-o pe ascuns în timp ce condamna războiul din Ucraina și au turnat-o / Foto: Pixabay, de ErikaWittlieb
O profesoară din Rusia riscă 10 ani de închisoare, după ce elevii au înregistrat-o pe ascuns în timp ce condamna războiul din Ucraina și au turnat-o / Foto: Pixabay, de ErikaWittlieb

O profesoară din Rusia, înregistrată pe ascuns de elevi în timp ce condamna războiul din Ucraina, riscă acum 10 ani de închisoare.

Când Irina Gen, o profesoară de limbă engleză și germană în vârstă de 55 de ani din orașul rus Penza, a ținut un discurs împotriva războiului în sala de clasă, nu știa că este înregistrată de propriii ei elevi.

”Am vrut doar să extind viziunea despre lume a studenților mei. Am sperat să sparg propaganda care este alimentată acestei țări. Dar uite unde m-a dus”, a spus Gen, care riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani pentru ”discreditarea” armatei ruse după ce mesajul ei a devenit viral, scrie The Guardian.

Ce le-a spus profesoara elevilor

Pe 18 martie, elevii profesoarei, în vârstă de 13 și 14 ani, au întrebat-o de ce sportivilor ruși li s-a interzis să participe la competiții internaționale – o decizie a Occidentului pe care Irina Gen a spus că a încercat să o pună în context.

”Până când Rusia va începe să se comporte într-o manieră civilizată, neadmiterea sportivilor ruși la competiții va continua pentru totdeauna... Cred că este corect”, a spus ea în înregistrarea audio, care a fost distribuită pentru prima dată pe canalele Telegram legate de Kremlin.

”Rusia a vrut să ajungă la Kiev și să răstoarne Guvernul! Ucraina este, de fapt, un stat suveran, există un guvern suveran... Trăim într-un regim totalitar. Orice disidență este considerată o crimă.”, le-a mai spus profesoara elevilor săi, fără să știe că aceștia o înregistrează.

Ulterior, femeia a fost sunată de FSB

Gen și-a exprimat, de asemenea, dezaprobarea față de modul în care presa de stat rusă a încadrat bombardarea unei maternități din orașul asediat Mariupol ca pe o provocare în stil ucrainean.

La cinci zile după remarcile ei împotriva războiului adresate elevilor, ea a primit un telefon de la filiala locală a FSB prin care i-a spus să vină la biroul lor, unde a fost informată că agențiile de securitate au primit filmările cu ea vorbind în clasă.

"Am fost șocată. Habar n-aveam că sunt înregistrată”, și-a amintit Gen. ”Le-am spus procurorilor că nu mint. Că am citat doar canale vestice respectate precum AP și BBC, posturi despre care cred că sunt profesioniste și obiective în raportarea lor, dar, desigur, acesta nu a fost cu adevărat un argument pe care l-ar accepta.” a mai spus aceasta.

La sfârșitul lunii trecute, procurorii ruși au anunțat că au deschis un dosar penal împotriva ei, în temeiul unei legi introduse recent care incriminează răspândirea așa-ziselor știri false despre armata rusă. În mod special, procurorii au contestat declarațiile făcute de Gen despre maternitatea Mariupol. De atunci i s-a interzis să părăsească țara, iar avocatul ei a spus că riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată.

Rusia a lansat o represiune fără precedent asupra celor care condamnă războiul din Ucraina, iar cazul lui Gen este unul dintre cel puțin patru despre care se știe, cazuri în care profesorii care au criticat războiul au fost fie concediați, fie urmăriți penal după ce studenții s-au plâns părinților și autorităților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel