O predicție din 1972 a colapsului global pare să se îndeplinească în următoarele decenii. „Prăbușirea“ este iminentă

O predicție din 1972 a colapsului global pare să se îndeplinească în următoarele decenii  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
O predicție din 1972 a colapsului global pare să se îndeplinească în următoarele decenii / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

O predicție din 1972 în care este prefigurat colapsul global în anii 2040 pare să se îndeplinească din cauza creșterii accentuate a populației și economiei și pe de altă parte, din cauza epuizării resurselor.

Societatea umană este pe calea unui colaps în următoarele două decenii, dacă nu există o schimbare serioasă a priorităților globale, potrivit unei noi reevaluări a unui raport din anii 1970, a raportat Vice.

În acel raport, publicat în cartea bestseller-ul Limitele creșterii (1972), o echipă de oameni de știință din MIT (Massachusetts Institute of Technology) a susținut că civilizația industrială ar trebui să se prăbușească dacă corporațiile și guvernele continuă să urmărească o creștere economică continuă, indiferent de costuri. Cercetătorii au prognozat 12 scenarii posibile pentru viitor, dintre care majoritatea au prezis un punct în care resursele naturale vor deveni atât de rare încât creșterea economică va deveni imposibilă și bunăstarea personală se va prăbuși.

Populația planetei va scădea alarmant

Cel mai infam scenariu al raportului - scenariul Business as Usual (BAU) - a prezis că creșterea economică a lumii va atinge vârful în jurul anilor 2040, urmând apoi o recesiune accentuată, împreună cu populația globală, disponibilitatea alimentelor și resursele naturale.

Această „prăbușire” iminentă nu ar fi sfârșitul rasei umane, ci mai degrabă un punct de cotitură socială care ar vedea scăderea nivelului de trai în întreaga lume de zeci de ani, a scris echipa.

Cât timp îi mai rămâne omenirii?

Gaya Herrington, cercetător în sustenabilitate și analiză dinamică a sistemului la firma de consultanță KPMG, a decis să afle care este perspectiva societății la aproape jumătate de secol după scrierea raportului.

În numărul din noiembrie 2020 al Journal of Industrial Ecology, Herrington a extins cercetările pe care le-a început ca studentă absolventă la Universitatea Harvard la începutul acelui an, analizând previziunile „Limitele creșterii” alături de cele mai actuale date din lumea reală.

Herrington a constatat că starea actuală a lumii - măsurată prin 10 variabile diferite, incluzând populația, ratele de fertilitate, nivelurile de poluare, producția de alimente și producția industrială - aliniate extrem de strâns cu două dintre scenariile propuse în 1972, și anume scenariul BAU și scenariul Tehnologie Comprehensivă (CT), în care progresele tehnologice contribuie la reducerea poluării și la creșterea aprovizionării cu alimente, chiar dacă resursele naturale se epuizează.

În timp ce scenariul CT are ca rezultat un șoc mai mic pentru populația globală și bunăstarea personală, lipsa resurselor naturale duce la un punct în care creșterea economică scade brusc. Cu alte cuvinte, o prăbușire bruscă a societății industriale.

Creșterea actuală va resimți un șoc

„Scenariile BAU și CT arată o oprire a creșterii în decurs de un deceniu de acum încolo”, a scris Herrington în studiul său. „Ambele scenarii indică astfel faptul că nu este posibilă continuarea afacerilor ca de obicei, adică urmărirea unei creșteri continue.”, precizează Herrington.

Vestea bună este că nu este prea târziu pentru a evita ambele scenarii și a pune societatea pe drumul cel bun pentru o alternativă - scenariul Stabilized World (SW).

Această cale începe la fel ca rutele BAU și CT, cu populația, poluarea și creșterea economică crescând în tandem, în timp ce resursele naturale scad. Diferența vine atunci când oamenii decid să limiteze în mod deliberat creșterea economică singuri, înainte ca lipsa resurselor să-i oblige.

"Scenariul SW presupune că, pe lângă soluțiile tehnologice, prioritățile societale globale se schimbă", a scris Herrington. „O schimbare în valori și politici se traduce, printre altele, în dimensiunea redusă a familiilor, în disponibilitatea perfectă de control al nașterilor și într-o alegere deliberată de a limita producția industrială și de a acorda prioritate serviciilor de sănătate și educație”.

Colapsul poate fi evitat

Pe un grafic al scenariului SW, creșterea industrială și populația globală încep să se niveleze la scurt timp după ce se produce această schimbare a valorilor. Disponibilitatea alimentelor continuă să crească pentru a satisface nevoile populației globale; poluarea scade și dispare; iar epuizarea resurselor naturale începe să se niveleze. Colapsul social este evitat în totalitate.

Acest scenariu poate suna ca o fantezie - în special pe măsură ce nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă cresc până înregistrează maxime. Dar studiul sugerează că este încă posibilă o schimbare deliberată a cursului.

Herrington a declarat pentru Vice că dezvoltarea rapidă și desfășurarea vaccinurilor în timpul pandemiei COVID-19 este o dovadă a ingeniozității umane în fața crizelor globale. Este complet posibil, a spus Herrington, ca oamenii să răspundă similar crizei climatice în curs, dacă facem o alegere deliberată la nivelul întregii societăți.

"Nu este încă prea târziu pentru ca omenirea să schimbe în mod intenționat cursul pentru a modifica semnificativ traiectoria [viitorului]", a concluzionat Herrington în studiul său. „Efectiv, omenirea poate alege propria limită sau, la un moment dat, poate atinge o limită impusă, moment în care o scădere a bunăstării umane va deveni inevitabilă”, a mai precizat aceasta, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel