O nouă victorie a Consiliului Național al Elevilor

În pragul începerii noului an școlar, Consiliul Național al Elevilor aduce la cunoștința elevilor și părinților măsura referitoare la decontarea prețului navetei. 

Consiliul Național al Elevilor salută punerea în dezbatere publică a Ordonanţei de Urgență privind decontarea integral a navetei principalilor actanți ai educației. După un an de negocieri cu oficialii Guvernului, Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științice și Avocatul Poporului, modificarea art. 84 alin.(3) și art. 105 alin. (2) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 poate fi așteptată.

Astfel, elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unităţii de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă. Mai mult, aceștia beneficiază de 50% reducere la achiziţionarea abonamentului pentru transportul mai-sus menționat.

După 5 ani de la promulgarea Legii Educației Naționale, o măsură pentru reducerea abandonului școlar este discutată. Consiliul Național al Elevilor susține, pe această cale, decizia de a respecta și pune în aplicare unul dintre drepturile elevilor, acela de a avea acces gratuit la educația.

"Încă din 2013, de la plafonarea decontului navetei pentru elevi, Consiliul Naţional al Elevilor a început demersurile pentru recorectarea legislaţiei, în concordanţă cu normele constituţionale ce vizează gratuitatea sistemului educaţional. Din nou, elevii din România au demonstrat că au o voce puternică, arătând astfel orice formă de rezistenţă la schimbare din partea factorilor decidenţi. Ne bucurăm să vedem interesul Guvernului României pentru respectarea legii în sistemul educaţional şi aşteptăm decizia finală de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă, până la începutul anului şcolar." a declarat Vlad ȘTEFAN, președintele structurii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel