O nouă săptămână cu caracter epidemic. Cursurile şcolare, suspendate vineri

Decizie radicală a autorităților în vederea prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor de gripă.

Ministerul Sănătăţii a informat Ministerul Educaţiei la jumătatea săptămânii despre evoluţia infecţiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă. Pentru că nici joi, de Ziua Unirii Principatelor Române, nu au fost deschise şcolile, autorităţile au considerat că timp de patru zile, până luni, copiii vor putea evita expunerea în colectivităţi. Conform raportărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), săptămâna 14 - 20 ianuarie a avut un caracter epidemic, a doua de acest fel, întrucât numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat.

'Conform specialiştilor, dacă şi cea de a treia săptămână consecutiv îşi va menţine caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă', anunţa recent Ministerul Sănătăţii. De altfel, joi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că INSP urmează să prezinte marţea viitoare situaţia cazurilor de gripă şi că în baza acestor informaţii se va lua o decizie în ceea ce priveşte declararea epidemiei.

'Dacă vom avea trei săptămâni la rând săptămână epidemică, cu siguranţă vom lua această decizie (de a declara epidemie de gripă în România, n.r.). De aceea am şi cerut INSP ca în ziua de marţi să publice situaţia la nivel naţional, astfel încât să putem lua deciziile care se impun, cât mai repede', a declarat ministrul Sănătății.

Stocurile de vaccin antigripal

În privinţa stocurilor de vaccin antigripal, Sorina Pintea a arătat că în acest moment sunt aproximativ 24.000 de doze, dar că Ministerul Sănătăţii a luat decizia suplimentării, astfel încât săptămâna viitoare ar urma să mai ajungă la cabinetele medicilor de familie încă 25.000 de doze.

'Menţionez că achiziţia s-a făcut pe baza estimărilor trimise de către Direcţiile de sănătate publică, la solicitarea medicilor de familie. Aş vrea să atrag atenţia că, totuşi, aceste suplimentări ar fi fost necesar a fi cerute încă din decembrie, pentru că necesită nişte proceduri', a mai spus ea. Ministrul a subliniat că aceste vaccinuri sunt pentru pacienţii din grupele de risc, care beneficiază de ele în mod gratuit. Restul populaţiei trebuie să-şi achiziţioneze vaccinul din farmacii. Miercuri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile anunţa că 34 de persoane au murit din cauza gripei de la începerea sezonului virozelor respiratorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel