O navă cu migranți aflată în Marea Mediterană caută un port unde să acosteze după ce Italia nu i-a permis intrarea

Guvernul italian i-a cerut Germaniei să-şi asume responsabilitatea pentru nava unei organizaţii non-guvernamentale germane, cu migranţi salvaţi la bord, informează vineri dpa şi AFP. Nava, Alan Kurdi, care aparţine organizaţiei Sea-Eye cu sediul în Regensburg, a luat la bord 64 de migranţi în mijlocul săptămânii în Marea Mediterană şi de atunci caută un loc unde să acosteze.

Nava nu are voie să intre în apele teritoriale italiene şi o încălcare va pune în pericol securitatea naţională, se spune într-o scrisoare adresată joi de Ministerul de Externe italian ambasadorului german de la Roma. Alan Kurdi navighează sub pavilion german şi este de datoria statului de pavilion să se asigure că nava respectă aceste reguli, se spune în mesaj.

La rândul său, ministrul italian de interne Matteo Salvini a anunţat joi, în marja unui summit G7 care a reunit omologi ai săi la Paris, că Italia i-a cerut Germaniei "să se ocupe de problemă". El a subliniat că i-a scris personal căpitanului navei pentru a-l atenţiona că "nu va lăsa nava să intre în apele teritoriale italiene".

Sea-Eye a anunţat că a stabilit cursul spre insula italiană Lampedusa. Nava este în strâns contact cu Ministerul de Externe de la Berlin.

Printre cei 64 de migranţi la bord se află 12 femei, un copil şi un bebeluş. De asemenea, sunt 17 membri ai echipajului. "Alan Kurdi se confruntă cu o odisee ce nu se ştie cât va dura", se spune în comunicat.

Italia, la fel ca Malta, a refuzat în mod repetat în ultimele luni să-i permite ONG-ului să acosteze navele cu migranţi salvaţi la bord. Aceste nave au rămas blocate timp de mai multe zile în Marea Mediterană, până când a fost încheiat un acord cu alte ţări europene care să-i preia pe migranţii salvaţi.

Statele membre ale UE nu pot conveni asupra unui mecanism pe termen lung de repartizare a migranţilor salvaţi pe mare.

Vezi și: Alertă. O navă comercială a fost deturnată în Marea Mediterană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel