O jurnalistă a fugit din Belarus cu câteva ore înainte de arestarea lui Protasevici. Autorităţile, şantaj prin telefon

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

În ziua în care avionul RyanAir care făcea legătura între Grecia şi Lituania era deturnat în Belarus, pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevici, o altă jurnalistă din Belarus reuşea să fugă din ţară. 

Arina Malinovskaya, o tânără jurnalistă angajată la Belsat, canal de televiziune polonez, a intervievat doi foşti ofiţeri de poliţie din Belarus, care au povestit cum agenţii fugăreau şi băteau protestatarii în august 2020, în timpul manifestaţiilor de după alegerile prezidenţiale din Belarus. 

La câteva zile după transmiterea interviului, Malinovskaya s-a trezit cu poliţia la uşă, iar curentul electric i-a fost tăiat. Astfel, aceasta a decis că trebuie să fugă din ţară şi s-a orientat spre Kiev, Ucraina, ţară în care a ajuns pe 23 mai, chiar în ziua în care autorităţile din Belarus convingeau personalul aeronavei RyanAir în care se afla Roman Protasevici să aterizeze la Minsk. 

"A trebuit să plec din Belarus pentru a mă proteja. Nu am făcut nimic ilegal. Jurnalismul nu ar trebui să fie o infracţiune", a declarat Malinovskaya pentru Euronews, spunând însă că plecarea ei i-a pus în pericol familia. 

Şantajată telefonic să revină în ţară

După plecarea din ţară, aceasta a primit un apel telefonic de la cumnatul ei, dintr-o închisoare din Belarus. Acesta i-a transmis că nu va fi eliberat decât dacă ea se întoarce la Minsk pentru a fi judecată. Ulterior, un bărbat de la Departamentul de Afaceri Interne din Belarus i-a ordonat să revină în ţară, ameninţând-o că autorităţile îi vor aresta bunicii în caz contrar. 

"Vor să mă momească aşa, să vin acasă. Vor să pună presiune pe mine, să mă manipuleze. Dar nu voi muşca momeala, nu mă voi întoarce. Sper să se termine curând. Mi-am dat seama că dacă mă las manipulată, nu se va întâmpla nimic bun. Sper doar ca totul să fie în regulă, pentru că oamenilor buni nu li se pot întâmpla lucruri negative la nesfârşit. Ştiam că va fi periculos să mă angajez la Belsat TV, am cântărit toate riscurile. Dar m-am gândit că dacă eu nu accept jobul, cine o va face? Oamenii ar trebui să ştie tot ce se întâmplă în ţară", a declarat aceasta. 

În februarie, două colege ale Arinei Malinovskaya de la Belsat au fost încarcerate pentru doi ani, după ce au fost acuzate de transmiterea pe internet a unui protest neautorizat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel